adhara

ODRŽANA RADIONICA KUHANJA-BLAGDANSKA JELA NA IZBALANSIRAN NAČIN

Jedna radionica kuhanja u sklopu jesenskog modula je iza nas kada smo radili ayurvedski doručak. Iduća radionica zove se BLAGDANSKA JELA NA IZBALANSIRAN NAČIN UZ AYURVEDU I NUTRICIONIZAM.

Radionica se održala u ponedjeljak 3.12. od 17:30-19:00 sati. Voditeljice radionice su bile Irena Švenda i Ivana Šimić. Cilj je bio upoznati se s pripremama namirnica za nadolazeće blagdane koje će kalorijski biti siromašne, a nutritivno bogate. Pripremili smo puricu s puno povrća i mlincima. Umjesto purećih prsa, može se koristiti tofu mariniriani u u travama i ljutom umaku. Tikvice, poriluk, prokulice i mrkvu smo narezali na veće komade. Kao zamjenu za bijele mlince koristili smo integralne mlince.

Ovakve male preinake mogu puno učiniti za našu liniju i zdravlje tijekom blagdana, a da opet zadovoljimo okus i blagdansko raspoloženje. Povrće obiluje vlaknima te veže masnoće u crijevima što je vrlo bitno kada je povećan unos masnoća tijekom blagdana. Dodaju se ljuti začini kao agni dipana za bolju razgradnju teške hrane. Pečenje se vrši u umaku s malo masnoća.

Drugo jelo je pečenka od seitana a batatom i ala-francuskom salatom. Iako seitan sadrži gluten, njega se može konzumirati s vremena na vrijeme ukoliko osoba nije alergična. Seitan smo marinirali u umaku-pasti od luka tikvica, kopra, đumbira i soli. Pečen je na crvenom i ljubičastom batatu s maslinovim uljem.

Napravili smo i vege varijantu francuske salate: mrkva, grašak, celer, jabuke, krastavci i majoneza bez jaja pri čemu žuta boja potječe od kurkume. Salata je servirana uz pečeni seitan.

Svako jelo je bilo ukusno, a na kraju smo se zasladili integralnim medenjacima sa začinima i kuhanim sokom od jabuke sa slatkim začinima.

Pozivamo vas na naše radionice kuhanja koje će uskoro dobiti nove termine i teme. Na svakoj radionici je broj mjesta ograničen stoga je potrebna rezervacija.