ODRŽANA RADIONICA KUHANJA: VARIVA NA AYURVEDSKI NAČIN
Zimske dane najbolje je začini toplim varivima bogatim vlaknima, mineralima i vitaminima uživajući u njihovom okusu, mirisu i toplini!
Ayurveda, znanost o životu, projicirana je i na pripremu obroka. Koje začine koristiti, koje namirnice su nutritivno bogate i kako napraviti ukusno varivo naučili smo na radionici kuhanja u sklopu Zimskog modula. Radionica se održala 4.2. (ponedjeljak) od 17-19:30 h. Svi naši polaznici sudjeluju u pripremi jela i ,naravno, kušanju.
Donosimo mali dio s naše radinoice:
Što stavljamo u variva?
- Povrće
- Mahunarke
- Žitarice
dodatak
- Meso, tofu
Što želimo postići?
Napraviti kompletno jelo – da sadrži sve makronurijente iz osnovnih skupina namirnica:
- vlakna, vitamini, minerali, fitokemikalije – glavni izvor povrće, iako i mahunarke i žitarice ih sadrže
- ugljikohidrate – žitarice, kruh krumpir, te u mahunarkama i manji dio u povrću
- proteini – mahunarke
- masnoće – dodatak ulja, masla
Dobru probavljivost – snažna probavna vatra
- bitan je način pripreme mahunarki
- tijekom zime sve mahunarke namočiti preko noći,
- baciti vodu od namakanja
- kuhati do raskuhavanja uz dodatak kima, koromača, metvice i soda bikarbone kod tvrđih mahunarki
tijekom zime radije koristiti zamrznute mahunarke