adhara

ODRŽANA RADIONICA KUHANJA: VARIVA NA AYURVEDSKI NAČIN

Zimske dane najbolje je začini toplim varivima bogatim vlaknima, mineralima i vitaminima uživajući u njihovom okusu, mirisu i toplini!

 

Ayurveda, znanost o životu, projicirana je i na pripremu obroka. Koje začine koristiti, koje namirnice su nutritivno bogate i kako napraviti ukusno varivo naučili smo  na radionici kuhanja u sklopu Zimskog modula. Radionica se održala 4.2. (ponedjeljak) od 17-19:30 h. Svi naši polaznici sudjeluju u pripremi jela i ,naravno, kušanju.

Donosimo mali dio s naše radinoice:

Što stavljamo u variva?

  • Povrće
  • Mahunarke
  • Žitarice

dodatak

  • Meso, tofu

 

Što želimo postići?

Napraviti kompletno jelo  – da sadrži sve makronurijente iz osnovnih skupina namirnica:

  • vlakna, vitamini, minerali, fitokemikalije – glavni izvor povrće, iako i mahunarke i žitarice ih sadrže
  • ugljikohidrate – žitarice, kruh krumpir, te u mahunarkama i manji dio u povrću
  • proteini – mahunarke
  • masnoće – dodatak ulja, masla

Dobru probavljivost – snažna probavna vatra

  • bitan je način pripreme mahunarki
    • tijekom zime sve mahunarke namočiti preko noći,
    • baciti vodu od namakanja
    • kuhati do raskuhavanja uz dodatak kima, koromača, metvice i soda bikarbone kod tvrđih mahunarki

tijekom zime radije koristiti zamrznute mahunarke