Održana yoga radionica i radionica niskokaloričnih ukusnih slastica
U ponedjeljak, 18.12., u sklopu Dana sreće, održali smo dvije radionoice: yoga radionica za sreću i radionica izrade niskokaloričnih ukusnih slastica. Cilj je bio na zdraviji način privesti ovu godinu kraju, naučiti nešto novo, pripremiti se za nadolazeće blagdane i krenuti u 2018.-u sa novim znanjima i iskustvima. Radionica slastica je bila i medijski pokrivena od strane HRT-a.
YOGA RADIONICA
Yoga radionicu je održala naša voditeljica yoge Daliborka Pašić. Yoga radionica je namijenjena stjecanju novih znanja i vraćanju tijela u ravnotežu. Yoga potiče lučenje hormona sreće serotonina i endorfina. Tako tijelo i um dobivaju duboki odmor, smanjuje se stres i pozicionira nas u sadašnji trenutak. Nidra yoga omogućuje transcedenciju i obnavlja tijelo u kratkom vremenu. Assane djeluju na marka energetske točke koje se aktiviraju. Tako se oslobađa prva i osnovna energija prana koja će potaknuti ostale doshe, energije i naše organe. Uz sve navedeno, poraditi će se i na disanju.
RADIONICA IZRADE NISKOKALORIČNIH UKUSNIH SLASTICA
Na ovoj radionici smo naučili čime možemo zamijeniti margarin i bijeli šećer, kako u vrlo kratkom vremenu napraviti slastice koje su zasitne, bogate mineralima i vitaminima, te vlaknima što je vrlo bitno kada se organizam preoptereti masnom i slatkom hranom tokom blagdana. Na radionici su nam se i pridružile polaznice regulacije težine kako bi naučile uživati u kolačima tokom Božića, a opet ne poništiti rezultate gubljenja viška kilograma. Recepte koje smo koristili, nisu zahtjevali ili su zahtjevali minimum korištenja pećnice. Recepti su jednostavni, bogati hranjivim sastojcima, a opet ukusni. Recepti o kojima je riječ su:
-kiflice od kokosa zaslađene sa pastom od smokvi
-rolada od prosa
-jafa keksi sa gelom od naranče i agar-agara
-sirove kuglice od mrkve i datulja
Mi Vam donosimo recept za roladu od prosa:
Sastojci:
1 šalica sirovog prosa
½ šalice grožđica
6 dl (3 šalice) jabučnog soka – (bez dodanog šećera)
1 žlica maslaca od sezama
Đem bez dodanog šećera
Kokosovo brašno
Vanilin štapić
Cimet
Alu folija
Način pripreme:
Skuhati proso u jabučnom soku sa štapićem vanilije i cimetom. Grožđice namočiti i ispasirati te zajedno s maslacem od sezama umiješati u kuhani proso. Kada je proso kuhan istresti na alu foliju i razmazati po foliji tako da se kasnije lagano napravi rolada. Pričekati da se rashladi na sobu temperature, te premazati džemom bez šećera i zarolati. Rezati kada se rashladi. S vanjske strane uvaljati u kokosovo brašno, po želji.
Želimo Vam dobar tek i uživanje u zdravim slasticama! 🙂