plan-gubitak-kilograma-adhara-nutricionizam-ayurveda

Plan za gubitak kilograma

Kada krenete u razgovor s nekom osobom koju muče kilogrami shvatite koliko dijeta i kakvi sve savjeti su isprobani: izbaci ugljikohidrate, nikako ne večeraj, jedi što više proteina…u velikom broju slučaja rezultati su kratkoročni, a javlja se i gubitak nade i pitanje da li ćemo ikada „skinuti“ te kilograme koji nas muče? Savjet je da popričate s nutricionistom i u suradnji s njim odredite plan prehrane koji će vam odgovarati. Važan je individualan pristup jer svaka osoba dolazi s drugačijom genetikom, načinom prehrane i stila života. Ne vodite se idejom da samo izgubite taj višak iz estetskih razloga već postepeno uvodite plan prehrane i zbog poboljšanja zdravstvenog stanja.

Ne izostavljajte tjelesnu aktivnost koja je važan segment svakog gubitka kilograma. Osim što vježbanjem trošimo kalorije i gradimo mišiće, na kraju treninga imamo osjećaj zadovoljstva i sreće jer vježbanje je odličan način za smanjenje stresa i uklanjanje briga, pa makar i na tih sat vremena u danu.

San i stres su također neizostavan dio. Spavajte dovoljno kako biste se ujutro probudili odmorni, a da tijekom dana ne dođe do pada energije i posezanja za nekim slatkim grickalicama da vas malo „podignu“. Istraživanjima je utvrđeno da kada smo pod stresom posežemo za većom količinom hrane, obično nešto slatko, masno, slano, da nas malo oraspoloži. Stoga odvojite 10-15 minuta u danu i posvetite se meditaciji da izbacite nakupljeni stres.

Ako se na tom putu lako obeshrabrite, priključite se grupama potpore u regulaciji težine na kojima se raspravlja o problemima koje muče osobe koje se bore s kilogramima. Teme nisu samo što i kada jesti već se raspravlja i što nas navodi da jedemo određenu hranu, osjećaji kada pretjeramo u nekoj hrani, jesmo li ljuti ako ne jedemo,… Do sada je zabilježen veći postotak uspješnosti s osobama koje su se priključile grupi.

Kao pomoć u gubitku kilograma odlične su i masaže: limfna drežaža ili naša preporuka – udvartana – ayurvedska masaža kod koje se utrljavanjem prahova u tijelo pokreće cirkulacija i izbacivanje viška vode iz organizma.

Važno je da si postavite realne ciljeve prilikom mršavljenja jer kilogrami nisu došli u samo 2 mjeseca, pa nije ni realno očekivati da ih tako lako i izgubimo.

Ostanite dosljedni i rezultat neće izostati!

Sretno!