Pomoc-kod-alergija-adhara-ayurveda-nutricionizam

Pomoć kod alergija

U ayurvedi, alergije su izravno povezane s probavom.

Alergije nastaju kada imuno sustav burno reagira na neku tvar i imuno sustav proizvodi antitijela koja prepoznaju neke alergene (poput peludi) kao opasne. Osoba može biti izložena alergenu udisanjem, gutanjem ili dodirom preko kože što pokreće alergijsku reakciju i rezultira sa simptomima poput svrbeža očiju, vodenaste oči, kihanje, svrbež nosa, osip, umor. Simptomi alergije se mogu kretati od srednjih do jačih, a ovise o tvari koja je uključena u reakciju.

U borbi protiv alergija korisnim su se pokazali:

  1. Magnezij jer olakšava disanje na način da oslobađa sužene dišne putove u plućima. Istraživanja su pokazala da deficit magnezija dovodi do više razine histamina u organizmu pri izloženosti alergenu.
  2. Vitamin C jer visoke razine smanjuju oslobađanje histamina i ubrzavaju njegovu razgradnju. Deficit vitamina C može kao posljedicu imati rast razine histamina.
  3. Flavonoidi mogu pomoći u reduciranju simptoma koje uzrokuje histamin. S obzirom da je kemijska struktura flavonoida slična kemijskoj strukturi lijekova koji se koriste u inhalatorima stručnjaci preporučuju unos flavonoidima bogate hrane poput citrusa, trešanja, grejpa, brokule, crvene i zelene paprika te ispijanje biljnih čajeva.
  4. Kalcij je mineral čije su najvažnije funkcije sudjelovanje u mišićnoj kontrakciji, prijenos živčanog signala, oslobađanje hormona, zgrušavanje krvi, rad brojnih enzima. Pripravci s kalcijem se često koriste kod alergijskih bolesti, posebice urtikarije, jer reducira proizvodnju histamina.

Mnogo osoba nije svjesno da hrana koju unosi u organizam može utjecati na simptome alergije. U ayurvedi, alergije su izravno povezane s probavom i zdravljem jetre koje treba pročistiti da bismo se dugoročno riješili alergija. Osobe s alergijama trebale bi izbjegavati masnu hranu, osobito duboko prženu, hladne napitke i hranu poput sladoleda, sir, konzerviranu hranu iz razloga što se za te namirnice smatra da začepljuju probavni sustav što rezultira stvaranjem velike količine mukusa. Umjesto toga poželjno je jesti hranu koja grije i oslobađa nas toksina u tijelu, a uključuje začine poput crnog papra, cimeta, češnjaka i đumbira uz puno zelenog, lisnatog povrća i dosta tople vode kroz dan.