adhara-nutricionizam-ayurveda

Yoga – tehnike disanja

Yoga za ublažavanje dišnih tegoba kod alergija.

Tehnike disanja iz yoga sustava mogu biti od velike pomoći za ublažavanje dišnih tegoba kod alergija, posebice kod alergija koje se javljaju u proljeće i ljeto kao posljedica raširenosti peluda različitih biljaka. Iako su lijekovi najčešće prvi korak u liječenju, yoga i tehnike disanja mogu biti dobar izbor za ublažavanje simptoma.

Jedna od umirujućih yoga tehnika disanja za uravnoteženje disanja je Nadi Shodhana (nadi = kanal ili tok; shodana = pročišćeno). Njeno prakticiranje pomaže oslobađanju blokiranih energetskih kanala te postiže mirnoću i ravnotežu uma. Kod same izvedbe važno je pridržavati se pravila i pravi rezultati ostvaruju se kroz učestalije ponavljanje vježbe.

Također, Nadi Shodhana ima terapeutski učinak na većinu problema vezanih uz cirkulaciju i respiratorne probleme. Opskrbljuje tijelo kisikom, čisti i oslobađa tijelo od toksina, reducira stres i anksioznost, pomaže u balansiranju hormona te održava čiste dišne kanale i tako ublažava respiratorne alergije koje uzrokuju kihanje ili teško disanje. Oslobađa od nakupljenog stresa i opušta um te je smirujuća za sve tri doshe i iz tog razloga može ju primjenjivati svatko. Dobrobit tehnike disanja kod alergija očituje se i na umirenju živčanog podražaja čime se ostvaruje olakšanje od simptoma kihanja, suzenja očiju i iritacije kože.

To je primarno tehnika pročišćavanja dišnih kanala i Nadi shodhana ima impresivan utjecaj na zdravlje, a dnevna rutina od 10-15 min osigurava velike benefite. Najbolje ju je prakticirati rano ujutro na prazan želudac.

O načinima ublažavanja simptoma alergije kroz ayurvedu, nutricionizam i fitoteraiju možete doznati na našoj radionici „Prirodna pomoć kod alergija“. Više o radionici pročitajte OVDJE.