Chronic-Fatigue

Pomoć kod kroničnog umora

U razvijenim zemljama svijeta ljudi se sve više žale na kronični umor i stalnu iscrpljenost. Problem nastaje kada nema dijagnoze koja bi mogla biti uzrokom umora. Donosimo odgovore na pitanja što je kronični umor i kako si pomoći ukoliko patite od istog.

ŠTO JE KRONIČNI UMOR

Kronični umor ne znači samo biti stalno umoran, već podrazumijeva poremećaje spavanja, lošu koncentraciju, bolove u mišićima i iscrpljenost. Možda je lakše reći što znači nikada ne osjećati umor. Ako je osoba zdrava, tokom dana ne bi smjela biti umorna niti se žaliti na umor nakon radnog vremena. Naravno da ponekad rad iscrpljuje, ali ako se uzme kraći odmor, energija bi se trebala vratiti. Međutim, biti zdrav nije samo stvar fizičkog stanja, već i duhovnog, mentalnog i emocionalnog. Ukoliko osoba često mijenja posao, prijatelje, adresu, partnere, mišljenja, tada ne može reći da je u potpunosti zdrava.

UZROCI KRONIČNOG UMORA

Uzroci kroničnog umora su raznoliki. Toksini u tijelu, nedostatak vitamina i minerala (posebice vitamini B-skupine, vitamin C, mineral željezo…), intolerancije i alergije na hranu, poremećaji u radu štitnjače, ostale bolesti i dijagnoze. Također, depresija, anksioznost, brige i ne mogućnost nošenja sa problemima i izazovima dovode do umora. Umor može biti i uzrokovan i onime što osoba ne čini. Na primjer, fizički neaktivne osobe, osobe koje nemaju redovite obroke i san, koje nemaju ravnotežu u životu između rada i slobodnog vremena…

NAMIRNICE U BORBI PROTIV KRONIČNOG UMORA

Prije nego spomenemo koje namirnice mogu pomoći kod kroničnog umora, važno je naglasiti fizičku aktivnost. Kada bi nabrojili sve prednosti fizičke aktivnosti i posljedice nedovoljne fizičke aktivnosti, bio bi potreban posebni članak. No, redovita tjelesna aktivnost s manjim opterećenjem (primjerice, 3 puta tjedno po 40 minuta) oslobađa hormone sreće-endorfine. Zamislite kako je to čudesno da naše tijelo posjeduje hormone sreće; pa zašto onda ne voljeti svoje tijelo i cijeniti ga! Što se tiče namirnica, poželjno je konzumirati sljedeće: svježe povrće (antioksidansi i vitamini), morska riba i ulje noćurka (koenzim Q10, esencijalne masne kiseline), svježe voće (antioksidansi, vitamini, alfa-liponske kiseline, N-acetilcistein), te posebno brusnice i borovnice (antocijanidini).  Antioksidans glutation iz svježeg voća i povrća djeluje kao centar za detoksikaciju. On će neutralizirati teške metale i otrove. Ulje noćurka ima prtuupalna djelovanja. Brusnice i borovnice sadrže tvari koje štite krvne stanice i živčani sustav.

PSIHIČKO ZDRAVLJE

Depresija i ostala negativna psihička stanja nisu uzrokovana samo događajima, već i neodgovarajućom prehranom. Ono što pomaže u ovom slučaju, a onda i kod kroničnog umora su: eterična ulja, L-triptofan, flavonoidi i gorke tvari, folna kiselina. Aminkoiselina L-triptofan je potrebna za stvaranje neurotransmitera serotonina. Ako nema dovoljno serotonina, pojavljuju se simtpomi depresije. Osim navedenog, manjak ove aminokiseline povezan je s debljinom. Magnezij i vitamin B6 u svemu tome imaju važnu ulogu. Stoga u prehranu treba uključiti banane, maline, jagode, čokoladu s visokim postotkom kakaa i ananas. Od eteričnih ulja se preporuča kadulja, lavanda i matičnjak. Pridonose smanjenju kolebanja u raspoloženju i i olakšavaju sezonske depresije. Nedostatak folne kiseline dovodi do promijene raspoloženja, pa da se nadoknadi nedostatak, potrebno je uvrstiti u prehranu mahunarke (grah, soja), peršin, žumance, jetru, pšenične klice, prokulice.

Na kraju, dobro definirajte ono što želite i čemu težite, razjasnite si što vas veseli, a što koči u životu, napravite plan i krenite u akciju! Kronični umor se može pobijediti!