prebiotici

Prebiotici i probiotici za dobro zdravlje crijeva

Prednosti upotrebe prebiotika i probiotika ne bi imali kredibilitet kao sada da nije bilo opsežnih medicinskih istraživanja koja su provedena tijekom posljednjih 15 godina. Upravo ti dobro dokumentirani radovi u medicinskoj literaturi su dokazali brojne zdravstvene prednosti njihove upotrebe. Debelo crijevo, uz to što je organ za otpad on je zapravo veliki zdravstveni organ. Debelo crijevo je uspješna tvornica bakterija.

Postoje samo 2 obično poznatii dobro istražena prebiotika a to su oligofruktoza i inulin. Oligofruktoza, zbog male strukture molekula, vrlo brzo fermentira u crijevima.  Inulin, s druge strane je veća molekula koja se koristi sporije.

Na desnoj strani debelog crijeva događa se velika bakterijska aktivnost, jer je to dio debelog crijeva u koji dolaze tvari iz tankog crijeva. Taj dio je znatno kiseo.

Na lijevoj strani debelo crijevo je malo više ležerno. Kod većine nas ovdje nema kiselosti, jer je većina prebiotika koje  jedemo brzo naviknuta na desnu stranu debelog crijeva. Kao posljedica različitih vrsta bakterijskog rasta na lijevoj strani debelog crijeva rastu i one zloglasne koje čine plinove smrdljivima. Što znamo sada o zdravstvenim prednostima prebiotika? Probiotici povećavaju apsorpciju kalcija i magnezija, jačaju kosti povećanjem gustoće kostiju. Poboljšavaju i jačaju imunološki sustav, smanjuju razinu triglicerida u krvi, a što je najvažnije od svega povećavaju količinu „dobrih“ bakterija u crijevima. Istodobno smanjuju količinu nepoželjnih bakterija. Smanjuju abnormalno bakterijsko propuštanje kroz stijenke crijeva, inače poznato kao “sindrom propusnog crijeva”. Mogu smanjiti crijevne infekcije te smanjiti upalu.

Provedeno je ranije mnogo studija na štakorima koji ukazuju na povećanje duljine života od 30%  konzumacijom prebiotika. Pomoću prebiotika uz pravu hranu možete poboljšati kvalitetu svog života na mnogo načina. Zna se da bismo trebali konzumirati oko 8 grama inulina svaki dan kako bi održali pozitivnu ravnotežu u crijevima. Prebiotin formula ima značajne količine i oligofruktoze i inulina. Zajedničkim korištenjem dobivate mnoge prednosti.Proizvodi sa samo oligofruktozom ili samo inulinom mogu dati debelom crijevu samo pola od onoga što je stvarno potrebno, zato se preporučuje korištenje prebion formule kako biste postigli cjeloviti efekt.