Recept: Pripravak za poticanje lučenja probavnih sokova
Potaknite probavu ovim pripravkom!
Ovoga tjedan naš savjet odnosio se na začine i njihovu ulogu u probavi. Iz tog razloga donosimo vam primjer pripravka iz ayurvedske medicine za poticanje probavnih sokova.
Potrebna su vam samo 2 sastojka:
Sok svježeg đumbira ( dobiven iz 300 g korijena đumbira)
Himalajska sol – 2 žličice
Popijte pola žličice 15 min prije jela. Dodatno se može razmutiti u malo vode i dodati nekoliko kapi limunova soka.
Đumbir je karakterističan začin Azije, ljutkasta okusa i mirisa po limunu. Dodaje se u jela od mesa do povrća te je sastavni dio raznih curryja. Ima baktericidno djelovanje, potiče lučenje probavnih sokova, smanjuje upalne čimbenike te se upotrebljava za smanjenje bolova u trbuhu, kod probavnih smetnji, za smanjenje mučnine te za ublažavanje upala i bolova kod artritisa.