trikatu-adhara-nutricionizam-ayurveda

Trikatu – što se krije iza ovog neobičnog naziva

Ayurveda u svojoj praksi koristi veliki broj biljaka koje dolaze u raznovrsnim kombinacijama. Jedna od takvih kombinacija je i TRIKATU. Već mu i ime govori od čega se sastoji: tri = 3, katu = biljke.

Sastoji se od tri biljke koje mu daju ljuti okus: crni papar (Pipper Nigrum), piperum (Piper Longum) i đumbir koji prolazi kroz specijalne metode obrade i sušenja (Zingiber Officinale), a koristi se u obliku praha.

Svoju popularnost može zahvaliti mnogobrojnim pozitivnim učincima na zdravlje. Pokazao se učinkovit kod sljedećih stanja: povećane tjelesne mase, bolova u tijelu koji rezultiraju osjećajem težine, ateroskleroze, hiperkolesterolemije, visokog krvnog tlaka povezanog s hiperkolesterolemijom, astme, konstipacije, gubitka apetita, nadutosti i plinova. Možda neće imati učinak kao lijekovi za smanjenje kolesterola, ali djeluje na povećanje sinteze žučnih soli što dovodi do boljeg iskorištenja kolesterola u daljnjim sintetskim putevima.

Osim što poboljšava apsorpciju drugih pripravaka, trikatu ima antiviralno, kemoprotektivno djelovanje, djeluje kao ekspektorans, antiupalno djelovanje, stimulira apetit i probavu, pospješuje razdradnju masti.

Zahvaljujući biljkama koje sadrži njegovo primarno djelovanje je na želudac i izlučivanje probavnih sokova, stimulira bolji rad gušterače, djeluje i na jetru te stimulira veću proizvodnju žučnih soli. Čime je omogućeno to djelovanje? Upravo biljkama koje sadrži koje zbog svoje ljutine dovode to toga da tijelo proizvede više topline, svojim spojevima potaknu rad unutarnjih oragana, te tako povećaju proizvodnju probavnih sokova i žučnih soli. Također, smanjuje nakupljanje toksina u tijelu. Trikatu sadrži piperin – fitokemikaliju  koja povećava biodostupnost nutrijenata i drugih ayurvedskih pripravaka odnosno pospješuje apsorpciju drugih pripravaka.

Iako se najčešće govori da trikatu djeluje na način da smanjuje apetit, no njegovo pravo djelovanje je na sam uzrok nastanka debljine. Prema ayurvedi postoji sedam glavnih tkiva (DHATUS) i masno tkivo (MEDA) je jedno od njih. Svaki DHATU ima važnu ulogu u formiranju preostalih. Krv (RAKTA) ima ulogu u akumulaciji masti. Nakon obroka, u krvi poraste koncentracija masnih kiselina. Te masne kiseline se, osim kao izvor energije, pohranjuju kao višak u masnom tkivu. U najvećem broju slučaju tijelo koristi te masne kiseline, no kod pretilih ljudi primjećeno je jače akumuliranje masnog tkiva i smatra se da je to posljedica greške u metaboličkoj transformaciji. Trikatu djeluje upravo na sam uzrok: poboljšava metaboličku transformaciju i smanjuje akumulaciju masnih kiselina.

Kada se započne s uzimanjem trikatua mnogi na početku osjećaju pojačani apetit, no u tom slučaju treba posegnuti za hranom niskog glikemijskog indeksa. Kroz nekoliko dana, kada se tijelo počne navikavati na trikatu, apetit se smanjuje. Zahvaljujući svojoj ljutini osobito se preporuča zimi jer tada ugrije tijelo što rezultira smanjenjem bolova, glavobolja, vrtoglavica i slično. Kada krene sezona prehlada, pokazao se učinkovitim kod kihanja i začepljenog nosa.

Sve tri biljke imaju bronhodilatorno djelovanje, osobito Piper Longum, koji i mi koristimo u radu s klijentima koje muči astma.

Nuspojave su najčešće žgaravica i pojačano lučenje kiseline i do sada su zabilježeni kod prekomjerne dnevne doze (> 1 g/dan). Mogu ga koristiti trudnice i dojilje, no moraju se ograničiti na dozu do 500 mg/dan.