Salata od smeđe riže i slanutka s umakom od đumbira i tahine
Uvrstite više smeđe riže u svoju prehranu. Ta hranjiva žitarica je povezana s nižim rizikom od kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i karcinom. Osim toga, istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu rižu općenito su zdraviji. Riža je također alternativa za ljude koji izbjegavaju gluten u prehrani.
Donosimo vam obrok sa zdravom dozom biljnih proteina, bogatog hranjivim tvarima i dobrim mastima, a uz to je vrlo jednostavno za napraviti. Limun i umak od đumbira i tahine nudi savršen okus i oživljava ovu salatu. To je ukusno jelo koje se poslužuje toplo ili hladno i može se dobro očuvati par dana, što ga čini idealnim ručkom kada idete na posao.
Sastojci
Salata:
- 2 šalice kuhane smeđe rižu (kratkog ili dugog zrna)
- ½ šalice slanutka- oprati i osušiti
- 5 šalica sitno nasjeckanog kelja
- ½ šalice sušenih brusnica
Umak:
- 1 limun, sok i korica
- 1 ½ žlice crnog vinskog octa
- 3 žlice tahine (pasta sezamovih sjemenki)
- 1 žličica svježe naribanog đumbira
- ½ žličice crvene paprike
- Morska sol i crni papar (po želji)
Uputstva za pripremu:
Pomiješajte zajedno kuhanu rižu, slanutak i kelj sa suhim brusnicama u veliku zdjelu za miješanje. U maloj zdjeli za miješanje, miješati zajedno limunov sok i naribanu koricu, crni vinski ocat, đumbir, tahinu, papriku, morsku sol i papar po želji. Prelijte preljev preko salate i dobro izmješajte kako bi umak došao do svih dijelova salate.
Napomene:
Ovaj recept je također ukusan kada se služi topao,a to se može postići pomoću svježe kuhane riže. U hermetičkim uvjetima može stajati do 3 dana.
Ova salata po obroku sadrži: 240 kalorija | 7 g proteina | 5 g ukupne masti | 44 g ugljikohidrata | 7 g vlakana | 11 g šećera | 32 mg natrijevog | 3 mg Željezo | 329 mg kalcija
Napravite ovu ukusnu i niskokaloričnu salatu i nećete morati razmišljati što jesti sutra za ručak na poslu.