salata od smede rize i slanutka

Salata od smeđe riže i slanutka s umakom od đumbira i tahine

Uvrstite više smeđe riže u svoju prehranu. Ta hranjiva žitarica je povezana s nižim rizikom od kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i karcinom. Osim toga, istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu rižu općenito su zdraviji. Riža je također alternativa za ljude koji izbjegavaju gluten u prehrani.

Donosimo vam obrok sa zdravom dozom biljnih proteina, bogatog hranjivim tvarima i dobrim mastima, a uz to je vrlo jednostavno za napraviti. Limun i umak od đumbira i tahine nudi savršen okus i oživljava ovu salatu. To je ukusno jelo koje se poslužuje toplo ili hladno i može se dobro očuvati par dana, što ga čini idealnim ručkom kada idete na posao.

Sastojci

Salata:

  • 2 šalice kuhane smeđe rižu (kratkog ili dugog zrna)
  • ½ šalice slanutka- oprati i osušiti
  • 5 šalica sitno nasjeckanog kelja
  • ½ šalice sušenih brusnica

Umak:

  • 1 limun, sok i korica
  • 1 ½ žlice crnog vinskog octa
  • 3 žlice tahine (pasta sezamovih sjemenki)
  • 1 žličica svježe naribanog đumbira
  • ½ žličice crvene paprike
  • Morska sol i crni papar (po želji)

Uputstva za pripremu:

Pomiješajte zajedno kuhanu rižu, slanutak i kelj sa suhim brusnicama u veliku zdjelu za miješanje.  U maloj zdjeli za miješanje, miješati zajedno limunov sok i naribanu koricu, crni vinski ocat, đumbir, tahinu, papriku, morsku sol i papar po želji. Prelijte preljev preko salate i dobro izmješajte kako bi umak došao do svih dijelova salate.

Napomene:

Ovaj recept je također ukusan kada se služi topao,a to se može postići pomoću svježe kuhane riže. U hermetičkim uvjetima može stajati do 3 dana.

Ova salata po obroku sadrži: 240 kalorija | 7 g proteina | 5 g ukupne masti |  44 g ugljikohidrata | 7 g vlakana | 11 g šećera | 32 mg natrijevog | 3 mg Željezo | 329 mg kalcija

Napravite ovu ukusnu i niskokaloričnu salatu i nećete morati razmišljati što jesti sutra za ručak na poslu.