Bogatstvo minerala i vitamina- to je naša kopriva
Jeste li se ikad opekli na koprivu? Teško je zaboraviti to peckanje, bol i mjehuriće. Kopriva je biljka koja raste u cijelom svijetu i cvate svake godine. Gotovo je nemoguće pobjeći od ove sverasprostranjene biljke.
U jednom od onih čudnih ali istinitih obrata prirode, ispada da je ovo biljka koja vam može uzrokovati toliko zla može biti dobro rješenje za liječenje vaših problema. Kopriva, Urtica dioica, korištena je u liječenju još u vremenu prije Krista. U srednjem vijeku, bila je korištena za liječenje bolova u zglobovima, kao i diuretik. Danas se korijen koprive koristi za liječenje urinarnih problema povezanih s povećanom prostatom (benigna hiperplazija prostate), infekcije mokraćnog sustava i peludne groznice. List koprive najčešće se koristi za liječenje bolova kod osteoartritisa, alergija i peludne groznice. Listovi i stabljika mogu se jesti u salati, kuhani u juhi ili kao čaj, ali je korijen koprive najčešće korišten za tinkturu ili se suši i uzima u kapsulama ili suši i pravi čaj. Biljka ima malo poznate nuspojave, ali kao i sa bilo kojim lijekom i pripremom možete konzultirati stručnu osobu prije dodavanja kopriva u svoj način prehrane ili kod liječenja. Čaj od koprive izravno utječe na bubrege, jer je diuretik. Povećava proizvodnju mokraće i uklanjanje mokraćne kiseline (pod liječničkim nadzorom). Prema tome, može biti koristan za edeme, upalni artritis ili giht. Konzumacijom čaja od koprive pacijenti mogu naći olakšanje od problema s mokrenjem. Osim utjecaja na bubrege kopriva ima mnogo hranjivih sastojaka i smatra se jednom od naših hranjivih biljaka. Njeni glavni sastojci su flavonoidi (kvercetin, kempferol), karotenoidi, vitamin C, vitamin B, vitamin K1, triterpeni, steroli i minerali. Deset grama koprive sadrži 290 miligrama kalcija i 86 miligrama magnezija. Za usporedbu, 10 grama sirovog špinata sadrži 10 miligrama kalcija i 8 miligrama magnezija. Peludna groznica pogađa milijune ljudi, a čaj od koprive je učinkovit u kontroli svrbeža i kihanja obično povezanih s njom. Iako nema službenih istraživanja koja bi povezala konzumaciju koprive s gubitkom težine, biljka sa svojim svojstvima učinkovito oslobađa tijelo od neželjenih metaboličkih otpada. Smanjenje otpada prohranjenih u mišićno tkivo i limfni sustav omogućava vašem tijelu da funkcionira produktivnije. 3 do 4 šalice na dan čaja od koprive “potiče metabolizam i prirodno suzbija apetit.”
Ipak, konzumacija čaja od koprive nije za svakoga.
Čaj od koprive kontraindiciran je u trudnoći. Može promijeniti menstrualni ciklus, a može doprinijeti i pobačaju. Ljudi sa srčanim smetnjama, problemima s bubrezima ili hormonski posredovanim problemima bi trebali biti oprezni. Sva uporaba treba biti pod nadzorom i odobrena od strane stručne osobe. Neki ljudi mogu biti alergični na koprivu, tako da bi trebalo početi s vrlo niskom dozom.