Šećerna bolest (dijabetes) prema Ayurvedi

U svijetu medicine šećerna bolest je poznata kao Diabetes mellitus, a u ayurvedi kao prameha.  Ta riječ se odnosi na pretjerano lučenje mokraće (prabhuta mootrata) i zamućenu mokraću (aavila mootrata). Prema ayurvedi postoje 2 tipa tretiranja dijabetesa, ovisno o tjelesnoj konstituciji i zdrastvenom stanju.

DIJETA (Apatarpana)  I PROČIŠĆAVANJE (Samshodhana)

Ovakav način terapije vrijedni za gojazne osobe gdje je naglasak na izbacivanju masnoća iz prehrane, eliminiranju endotoksina putem posta, fizičke aktivnosti i kroz proces čišćenja (panchakarma). Potonje se sastoji od 5 koraka, a obuhvaća izbacivanje, čišćenje, ispiranje crijeva, puštanje krvi i errhine.

NADOPUNJAVANJE (Santarpana) I OSNAŽIVANJE TIJELA (Bruhmana)

Taj tip terapije se primjenjuje kod kroničnih pacijenata koji su slabije tjelesne težine i narušenog imunološkog sustava. Cilj je opskrbiti tijelo nužnim mikronutrijentima i hranjivim tvarima bez istodobnoga povećanja šećera u krvi kako bi se osnažilo tijelo. Takva terapija sprečava daljnja oštećenja i dovodi do oporavka.

NAMIRNICE I BILJKE KOD DIJABETESA

Gorka tikvica sadrži karantin koji je biljni inzulin sličan kravljem inzulinu. Može se uzimati u obliku praha sjemenki ili tako da se svako jutro iscijedi sok iz 4-5 tikvica i popije natašte. Dodatak šećera i prženje na masnoći umanjuje terapijska svojstva ove biljke. Sjemenke piskavice sadrže trigonelin, stoga potopljene u vodi preko noći popijene 15 min prije obroka imati će blagotvorno djelovanje. Također, sjemenke se mogu dodati u rižu, kruh ili povrće. Lišće bilve ili baela ima znanstveno dokazana antidijabetička svojstva. Potrebno je svakodnevno piti sok od njezina lišća s prstohvatom crnog papra. Ostale biljke sa istim učinkom su listovi ljuskaste anone (porodica papaja) i  listovi nima (dostupni u ljekarni).

Aloja, koja se lako može uzgojiti kod kuće, također regulira šećer. Potrebno je iz vrha jednog donjeg lista istisnuti želatinastu masu i konzumirati se s čašom tople vode i prstohvatom kurkume. Osim navedenog, aloja regulira i masnoće, idealan je tonik za jetra  i žuć. Nadalje, zdjelica kuhanoga kupusa u podnevnim satima smanjuje višak šećera u krvi. Zanimljiva je činjenica da kupus ima podjednako učinkovita svojstva kao i inzulin. Prema ayurvedi kurkuma je ekskluzivni lijek za dijabetes. Biti će djelotvornija ako se uzima s jednakom količinom praha od amle.

Ostale poznatije namirnice koje imaju ljekoviti učinak kod šećerne bolesti su med, crveni luk i češnjak. Med je poznat po antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, ali ga dijabetičari trebaju raspodijeliti kroz dan i uzimati nakon obroka. Crveni luk pomaže kod dijabetesa zahvaljujući difenilaminu u eteru u ekstraktu luka. Određeni ayurvedski liječnici spominju češnjak kao najbolji lijek za Vaata vrstu poremećaja.Potrebno je 200 mg/kg tjelesne težine da bi se smanjila glukoza u krvi. Češnjak se ističe i po anti-zgrušavajućim i fibrinolitičkim svojstvima, te snižava kolesterol. Dnevna konzumacija od 2 do 3 češnja češnjaka trebala bi biti dovoljna za smanjuje rizika kod vaskularnih i neuroloških komplikacija koje su česti uzrok smrtnih slučajeva kao posljedica dijabetesa. Moguće je i konzumirati tablete od češnjaka bez popratnih mirisa.

AYURVEDSKE METODE

Dnevno uzimanje od 30 ml hladne otopine kurkume, triphale i daruharidre dokazani je lijek protiv dijabetesa. Pojedine biljke koje se mogu uzimati pojedinačno ili u kombinaciji od 3 do 5 g dnevno, dva puta na dan s mlaćenicom ili vodom prije obroka su: kora amboine, listovi cimeta, listovi srebrne svilenice, koromač, plodovi gorke tikvice, indijska smokva. Iduća kombinacija odnosi se na osušene listove nima s dodatkom kurkume, gorke tikvice i giloja u dozi od 2 do 3 grama dnevno.