Da li je vaša prehrana bogata vitaminima?

Naime, ukoliko kupimo određeni dodatak prehrani, primjerice vitaminsko-mineralne suplemnete, lako možemo doznati u kojoj količini su vitamini i minerali zastupljeni i koliki postotak potrebnog unosa smo zadovoljili. Međutim, kako znati da već unosimo dovoljno svih esencijalnih tvari u naš organizam putem regularne prehrane?

3 KLJUČNA PRAVILA: raznolikost, uravnoteženost, umjerenost

Ako vaša prehrana uključuje raznoliko voće i povrće, cjelovite žitarice, grah, orašaste plodove, mliječne proizvode, perad i plodove mora, tada ste zasigurno zadovoljili uvjet raznolikosti. Važno je naglasiti da ove skupine namirnica trebaju biti zastupljene u jednom danu. Primjer raznolike prehrane bi izgledao ovako: za doručak zobene pahuljice s jogurtom i orašastim plodovima, za međuobrok voćka, za ručak povrtna salata s komadićima piletine i grahom, za večeru riba s povrćem, maslinovim uljem i šnitom integralnog kruha. Ovakvom kombinacijom postiže se i uvjet uravnoteženosti, jer se radi o izbalansiranom omjeru makronutrijenata (ugljikohidrati, proteini, masti). Treći uvjet jest umjerenost koja se odnosi na količinu. Prevelika količina hrane opterećuje naš probavni sustav na način da se hrana dobro ne probavlja što može dovesti do nadutosti, žgaravice, umora itd. Osim toga, prevelika količina hrane dovodi i do debljine kroz određeno vrijeme, bez obzira o kojoj vrsti namirnica se radi. Važno je znati da povećanoj tjelesnoj težini pridonosi ukupni kalorijski unos, a ne određena namirnica.

OGRANIČITE TEKUĆE ŠEĆERE

Nije dovoljno držati se 3 ključna pravila ako uz to pretjerujemo u određenim vrstama hrane i pića. Pretjerana konzumacija energetskih i sportskih pića, gaziranih sokova, voćnih sokova s dodanim šećerima nepovoljno utječe na dobre bakterije, a pospješuje rad loših bakterija (poput onih odgovornih za nastanak karijesa). Osim toga, postoje veći rizici za pojavu dijabetesa i debljine koja nije samo estetski, već prije svega i zdrastveni problem. Bolji izbor će biti obična voda, biljni čajevi ili za vrijeme ljeta kokosov napitak (ili kokosovo “mlijeko”) koji prema ayurvedskim načelima rashlađuje organizam. Tekući šećeri nepovoljno utječu na apsorpciju mikronutrijenata i crpe iz tijela određene minerale kako bi se probavili.

SMANJITI RAFINIRANE UGLJIKOHIDRATE

Bijeli kruh, gotova i pakirana jela i krumpirići predstavljaju čisti škrob koji se u tijelu pretvara u šećer. Slatke namirnice nisu samo one koje su slatkog okusa, već i one koje se u organizmu pretvaraju u šećer. Više je potrebno u prehranu uvrstiti ugljikohidrate bogate balastnim tvarima, poput zobi, smeđe riže, voća, povrća, graha. Dobar izvor balastnih tvari su namirnice koje na 10 g ugljikohidrata sadrže barem 1 g vlakana. Najbolji izvor namirnica balastnih tvari su one koje imaju 5 g vlakana na 10 g ugljikohidrata. Vlakna pospješuju probavu i štite od raka debelog crijeva. Ukoliko je dosadašnja prehrana bila siromašna vlaknima, važno ih je uvoditi postepeno.

Usvajanjem 3 ključna pravila (raznolikost, umjerenost, uravnoteženost), uključivanjem dovoljne količine vode i vlakana, te ograničenom konzumacijom jednostavnih šećera osiguravamo našem tijelu dovoljnu količinu svih esencijalnih tvari. Pritom je i od ključne važnosti fizička aktivnost koja će pospješiti rad probavnog sustava, omogućiti bolju cirkulaciju i kvalitetnije disanje.