sol-adhara-nutricionizam-ayurveda

Sol

Pripazite na dnevni unos sol.

Sve je veći broj projekata zdravstvenih udruga i ministarstava čiji je primarni cilj smanjiti sol u prehrani. Preporuka je 5 g soli na dan što bi predstavljalo količinu oko 1 ravne čajne žličice. Prilikom ispitivanja sudionika istraživanja većina smatra da je glavni izvor sol koja je dodana u hranu tijekom njene pripreme ili dosoljavanje, no nisu ni svjesni količine soli, a pogotovo natrija, u industrijski proizvedenoj hrani gdje se često koristi kao konzervans. Izvori soli u prehrani su najviše grickalice, dimljeni i suhomesnati proizvodi, konzervirane juhe, pizze, umaci,…

Vrlo je važno naglasiti da je osobito važan i udio natrij jer je sol po kemijskom sastavu natrij klorid, a preporuka za natrij jemanje od 2400 mg na dan. Sol nije poželjno izbaciti u potpunosti iz prehrane jer natrij u našem organizmu sudjeluju u prijenosu živčanog impulsa, kontrakciji mišića, a u kombinaciji s kalijem regulira nivo tekućine u organizmu, Manjak natrija u organizmu, npr. većim gubitkom tjelesne tekućine, može dovesti organizam u stanje opasno za život, dok suvišak natrija može uzrokovati povišeni krvni tlak. Koncentraciju natrija u tijelu reguliraju bubrezi. Pomanjkanje iona Na+ u krvnoj plazmi (hiponatrijemija) uzrokuje dehidriranje, acidozu i atrofiju tkiva, a povećanje koncentracije iona Na+ (hipernatrijemija) dovodi do stvaranja edema i hipertenzije (stanje povišenog krvnog tlaka).

Ako konzumiramo više soli tijelo će tu vodu zadržati što povećava količinu vode koja prolazi kroz krvne žile i povećava krvni tlak.

Kako smanjiti unos soli?

Birajte svježe namirnice koje ćete sami pripremiti kod kuće, umjesto soli isprobajte različite začine koji će upotpuniti okus namirnica bez pretjerivanja u soli i obratite pažnju na izbor kruha jer neke vrste sadrže visok udio soli.