tai-chi-yoga-adhara-nutricionizam-ayurveda

Tai chi kao zamjena za fizikalnu terapiju

Osteoartitis – povezan s godinama, oblik bolesti zglobova, je najčešći oblik artitisa, dok je koljeno najčešće pogođeni zglob. Činjenica je da gotovo polovica populacije iznad 85 godina ima bol u koljenu. Za njega nema lijeka osim kompletne zamjene koljena umjetnim. U SAD-u se godišnje izvede preko 700 000 operacija, a broj operacija koje uključuju zamjenu koljena kreće se od 2000 – 2010. S obzirom da je operacija zadnji pokušaj uklanjanja boli što da se učini u međuvremenu? Prvo je potrebo smanjiti tjelesnu masu, zatim vježbati, uzimanje odgovarajućih lijekova je neizbježno te fizikalna terpaija.

Najnovija istraživanja nastoje povezati da li vježbe poput tai chia mogu poslužiti kao oblik fizikalne terapije. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine: jedna skupina je prolazila kroz klasičnu fizikalnu terapiju, a druga kroz tai chi – tradicionalnu kinesku metodu vježbe uma i tijela koja koristi meditaciju sa sporim, nježnim pokretima, praćeni dubokim disanjem i opuštanjem.

Obje skupine su pokazale značajno smanjenje boli i poboljšanje je trajalo godinu dana, ali taj chi je pokazao značajan napredak kod uklanjanja depresije i općenitog poboljšanja stila života.

Iako to ne znači da je potrebno izabrati samo tai chi već ako imate priliku iskombinirajte ih oboje.

Kao zamjena za tai chi može koristiti i yoga. Yoga je vježba za um i tijelo i kombinira kontrolu disanja i pokrete istezanja  i snage. Ono što izdvaja yogu u velikom broju drugih vježbi je kombininacija mentalnog i fizičkog fitnessa. Yoga vam može pomoći kod artitisa, fibromialgie, migrena, bolova u leđima… Vrlo važno je i prlagoditi vježbe zdravstvenom stanju osobe. Tako je npr. za osobe s multiplom sklerozom mnogo bolje da se vježbe izvode na stolici nego na podu.

Studija objavljena u medicinskim časopisima kod 313 ispitnika pokazala je da vježbanje yoge kroz tjedan povećala mobilnost više nego standardna medicinska njega. Vrijedi isprobati!