Healing-Turmeric-Tonic-H

Učinci pijenja kurkume svako jutro

Kurkuma je jedan od najsnažnijih ayurvedskih začina. Korijen kurkume uzgaja se u Indiji, Kini, Kambođi i Japanu. Dolazi iz obitelji đumbira, ističe se žutom bojom pa se i koristi kao prirodno bojilo, primjerice u senfu. Neka istraživanja pokazuju da kurkuma može imati jače djelovanje u odnosu na određene terapijske lijekove. Žličica kurkume dnevno umiješana u vodu može imati vrlo pozitivne učinke na zdravlje. Donosimo neke u nastavku teksta.

 

 

 

 

MRŠAVLJENJE

Kurkuma sadrži esencijalna ulja, vitamin E i C, minerale željezo, cink i kalcij. Pijenje vode u koju se doda žličica kurkume ubrzava metabolizam i pomaže u sagorijevanju masnoća. Naravno, uz fizičku aktivnost i pravilnu i reguliranu prehranu ovaj napitak može biti od dodatne pomoći. Potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela i uklanja toksine. Također, sprečava rast masnih stanica i djeluje kao supresor želje za masnom hranom. Kurkuma se može konzumirati i u kombinaciji s mlijekom i medom tako da se čajna žlica kurkume prelije s 1/4 šalice kipuće vode i 3/4 šalice mlijeka. Sve zagrijati oko 20 minuta, potom dodati med. Ovu mješavinu je dobro piti prije odlaska na spavanje. Kroz nekoliko tjedana rezultati bi trebali biti vidljivi.

PREVENCIJA RAKA

Konzumiranje kurkume može prevenirati brojne vrste raka, poput raka dojke, prostate i raka crijeva. Djeluje na taj način zahvaljujući brojnim antioksidativnim svojstvima. Osim što uništava postojeće tumorske stanice i zaustavlja njihovo širenje, sprečava rast novih. Dobro je dodati maslinovo ili kokosovo ulje.

POMAŽE U BORBI PROTIV STRESA

Kurkuma se pokazuje učinkovitom kod depresije, anksioznosti, umora i depresije, a bez štetnih nuspojava. Za tretiranje ovakvih tegoba preporuča se limunada od kurkume za koju je potrebno: 4 čaše hladne vode, 2 žličice mljevene kurkume, 4 žličice meda i sok od pola limuna. Sve sastojke sjediniti i pomiješati.

URAVNOTEŽUJE KRVNI TLAK

Svi koji pate od visokog krvnog tlaka mogu si pomoći konzumacijom kurkume. Reducira upale u tijelu koje su jedan od uzroka visokog krvnog tlaka. Samim time, poboljšava se cirkulacija. Kurkuma je prirodni čistač krvi stoga pomaže u borbi protiv arterijske hipertenzije. Osim navedenog, kurkuma reducira višak šećera u krvi i rizik od Alzheimerove bolesti.

LIJEČENJE RANA

Jeste li znali da je kurkuma prirodni antibiotik? Kao što smo naveli, djeluje protuupalno, ali također pomaže u zacjeljivanju otvorenih i gnojnih rana te opekotina. Djeluje blagotvorno na imunološki sistem. Istraživanja pokazuju da ovaj snažan  začin pomaže i kod oteklina u slučaju artritisa i smanjuje bol. Moćan učinak kurkume vidi se i u djelovanju na razna kožna oboljenja.

POBOLJŠANJE PROBAVE I PREVENCIJA GASTRITISA

Naš probavni sustav smješten je na sredini tijela što sugerira na njegovu centralnu važnost. Naše zdravlje kreće od probave. Kod svake bolesti i poremećaja kreće se od prehrane. Kurkuma uvelike pomaže kod djelovanja unutarnjih organa i u radu gastrointestalnog trakta. Gastritis i peptički ulkus, nadutost i dijareja ublažuju se uz pomoć kurkume. Prije obroka potrebno je popiti 3 dcl kurkume umiješane u vodu.

PREHLADA I IMUNITET 

Kod prehlade kurkuma pomaže tako da se pomiješa sa solju i vodom te se ispire nosna šupljina. Također, napitak od kurkume i mlijeka prije spavanja vrijedi i u ovom slučaju.

Kurkuma je začin koji je dostupan na svakom koraku. Pomiješan sa vodom čini čuda za naše fizičko i psihičko zdravlje. Doista, svi imaju

vremena popiti kurkumin napitak!