Artritis-bol-u-zglobovima-i-dobrobiti-dumbira-adhara-ayurveda-nutricionizam

Učinkovita terapija protiv bolova u zglobovima

Bol u zglobovima možemo vam oduzeti neke aktivnosti koje su vam pružale užitak – postaje vam teško šetati se s vašim psom, baviti se vrtlarenjem ili igrati tenis. Čak i neke jednostavne dnevne aktivnosti mogu predstavljati problem poput sjedanja u auto ili nošenja rublja niz stepenice te vas može podsjetiti na ograničene kretnje.

Pravilno izvođenje vježbi može imati dugoročni učinak na zglobove, koljeno, kuk ili bol u ramenu. Iako se može učiniti da vježbanje pojačava bol u zglobovima istina je da vježbanje uklanja bol na nekoliko načina:

Povećava snagu i fleksibilnost mišića i vezivnog tkiva koje okružuje zglobove. Kada mišići ojačaju tada mogu raditi potporu koljenu i tako oslobađati pritisak na zglob.

Oslobađa nas napetosti jer kada ne vježbamo mišići, ligamenti i tetive se skrate. Vježbanjem se to otklanja i povećava se opseg kretnji koje se mogu izvesti.

Potiče proizvodnju sinovijalne tekućine koja podmazuje zglobove iznutra i dovodi kisik i nutrijente u zglob. Vježbanjem držimo zglobove podmazanima.

Povećava se proizvodnja prirodnih komponenata koje ublažavaju bol. Odnosno bez vježbanja puno ste osjetljiviji na bol, a vježbanjem dobivate prirodno ublažavanje boli.

Vježbanjem ćete održavati i težinu pod kontrolom što smanjuje pritisak na zglobove poput koljena, kuka i skočnog zgloba.

Vježbanje potiče proizvodnju komponenata iz mozga koje poboljšavaju vaše raspoloženje i rezultiraju osjećajem zadovoljstva.