ylang-ylang-adhara-nutrcionizam-ayurveda

Ylang ylang (Cananga odorata)

Za borbu protiv stresa.

Ova biljka samonikla je na Madagaskaru i Komorskom otočju, te na nekim drugim otocima Indijskog oceana. Zamaman i težak miris, intenzivniji noću nego danju, davno je potaknuo lokalno stanovništvo da ovu biljku koristi za liječenje i obrede. Primjerice koristio se tijekom svdbenih svečanosti jer bi dubok, afrodizijački miris budio želju za čulnim i seksualnim užicima, a opet, zbog blagosti, donosio bi uvijek i dašak nevinosti i čistoće. Kako se proširila priča o njegovim svojstvima počeo se koristiti sve više u parfemima i kozmetičkim proizvodima. Na žalost, ylang-ylang se ne proizvodi u velikim količinama, daleko ispod količina koja su potrebne današnjoj industriji, a bez dovoljne količine jeftine sirovine industrija traga za drugim izvorima, prije svega sintetskima.

Postoje dvije forme ove vrste:

  1. forma genuina (pravi ylang ylang)
  2. forma macrophylla (kananga).

 Pravi ylang ylang je puno rjeđi i njegova eterična ulja su skuplja, dok kananga ima manje profinjen miris od pravoga, a nema niti jednako djelovanje zbog manjeg sadržaja estera u ulju i obično se koristi za patvorenje pravog ylang ylanga.

Kod pravoga ylang ylanga često se mogu pronaći nazivi poput „Extra superior“, „Extra“, „Frakcija I, II, III“ i „Totum“ koje se razlikuju s obzirom na vrijeme kada su sakupljene tijekom destilacije. Extra superior frakcija sakuplja se i odvaja samo u prvim minutama destilacije biljke i smatra se terapijski i parfemski najvrijednija. Budući da se ova frakcija izdvaja u prvim minutama destilacije bude je vrlo malo stoga joj je i cijena vrlo visoka. Extra frakcija ima nešto manje profinjem miris od extra superior frakcije, no koristi se kao i ona kod smanjenja tlaka i broja otkucaja srca, te ima smirujuće i spazmolitičko djelovanje. Frakcije I, II i III se najviše koriste u kozmetičkoj industiji. Totum je skup svih frakcija i koristi se u aromaterapiji.

Ylang ylang je idealno ulje za masažu osoba pod stresom i primjenjeno na taj način izvrsno djeluje kod visokog krvnog tlaka i povećanog broja otkucaja srca prouzrokovanog nervozama.