zacini-u-prehrani-adhara-ayurveda-nutricionizam

Začini u prehrani

Postoje dani kada vam se čini kao da se samo „vučete“ od radnog stola do aparata za kavu i borite se s umorom. Energija malo poraste, pa ponovno padne. Vrijeme je da se prestanete boriti sa svojim tijelom i nedostatkom energije na način da uravnotežite razinu glukoze u krvi. Naše tijelo nije toliko dobro „dizajnirano“ da metabolizira učestalu i veliku količinu ugljikohidrata i šećera koja je prisutna u današnjoj modernoj prehrani.

Visok glikemijski indeks hrane brzo podigne razinu glukoze zahtijevajući oslobađanje inzulina iz gušterače. Inzulin je potreban da glukoza uđe u stanicu i posljedično smanjuje njenu razinu u krvi.  Kada pojedemo npr. muffin inzulin se konstantno izbacuje u krvotok da održi razinu glukoze u normalnim granicama. Kod konstantnog podraživanja, stanice prestaju biti osjetljive na inzulin i on više nema svoju potpunu učinkovitost. Nastaje stanje pod nazivom inzulinska rezistencija i prvi je korak prema razvoju dijabetesa tipa 2.

Kako bi se spriječio nastanak dijabetesa, ali i prevenirao umor, promjene raspoloženja i konstatna žudnja za hranom preporuča se prehrana s niskim udjelom jednostavnih šećera, bogata kvalitetnim proteinima i mastima, mikronutrijentima i kompleksnim ugljikohidratima.

Osim hrane, značajnu ulogu u regulaciji razine šećera mogu imati začini.

Cimet

Cimet je vjerojatno najpoznatiji začin za regulaciju razine glukoze u krvi. Istraživanja pokazuju da konzumacija 1 g cimeta/dan može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi za 20 %. Razlog je njegov kemijski sastav jer sadrži spojeve koji djeluju na funkciju inzulina i omogućuju da se dovedena glukoza što bolje iskoristi.

Kako uključiti u prehranu?

Pokušajte s dodavanjem čajne žličice cimeta u kavu ili čaj, ili ga jednostavno posipajte preko nekog jela.

Kurkuma

Aktivna komponenta kurkume naziva se kurkumin i propisuju mu se brojni pozitivni učinci na zdravlje.  Postoje istraživanja koja potvrđuju teoriju da kurkumin ima 500 puta jače djelovanje na dijabetes od nekih lijekova za liječenje dijabetesa.

Kako uključiti u prehranu?

Preporuča ju se dodavati raznim jelima (rižoto, salate, jela od povrća) jer neki sastojci hrane pojačavaju razinu djelovanja kurkumina

 

Chili

Prema istraživanjima, konzumacija usitnjene crvene paprike (chili) može smanjiti razinu inzulina koja se smatra potrebnom za procesiranje šećera iz obroka. Taj učinak je osobito vidljiv kada je chili prah dio regularne prehrane.

 Kako uključiti u prehranu?

Uključite u regularnu prehranu, npr. u nekoj salati s piletinom ili lećom.

 

Korijander

Ova biljka ima stimulirajući učinak na endokrine žlijezde, uključujući i gušteraču. Korijander pomaže u održavanju odgovarajuće razine inzulina kako bi se šećer u krvi metabolizirao što uspješnije.

Kako uključiti u prehranu?

Dodajte svježi korijander  salatama ili izmiješajte sjemenke u nekom umaku ili preljevu za salate.

 

Kim

Sjemenke kima proučavane su zbog sposobnosti da stabiliziraju razinu glukoze. Konzumacija 2 g sjemenki kima/dan pokazuje redukciju u razini glukoze.

Kako uključiti u prehranu?

Odličan je kao sastavni dio marinada za meso.

 

Đumbir

Đumbir je nezaobilazan začin za poboljšanje metabolizma i održavanje razine glukoze u krvi. Prilikom istraživanja pozitivnog učinka đumbira na zdravlje, znanstvenici su uočili da je spriječeva nagli porast razine glukoze u krvi te da se osjetljivost na inzulin popravila.

Kako uključiti u prehranu?

Dodajte svježi đumbir u čajeve, juhe ili umake za salatu.

 

Peršin

Peršin se u Turskoj tradicionalno koristi za tretiranje dijabetesa. Potrebna su još dodatna istraživanja, ali prema dosadašnjim spoznajam smatra se da konzumacija peršina poboljšava funkciju jetre i sudjeluje u održavanju razine glukoze u krvi.

Kako uključiti u prehranu?

Idealan je za salate, juhe ili umake te ga možete dodati u razne smotthie i zelene sokove.

 

Ružmarin

Utvrđeno je da ružmarin ima sličan put djelovanja kao i lijekovi koji se koriste za tretiranje dijabetesa. Svježi ružmarin djeluje na enzim koji ima ulogu u mehanizmu snižavanja glukoze u krvi.

Kako uključiti u prehranu?

Ružmarin isprobajte kao dodatak u mesnim obrocima, juhama i jelima s povrćem.