Dehidracija-i-hidracija-organizma-adhara-ayurveda-nutricionizam

Dehidracija i hidracija organizma

Voda je najveći i najvažniji sastavni dio našeg organizma. Ukupni volumen tjelesne vode čini 80% tjelesne mase novorođenčeta. U dobi od 6 mjeseci organizam sadrži 75% vode, a na kraju prve godine 65%. Sazrijevanjem organizma sadržaj vode se postupno smanjuje i u odraslog muškarca iznosi 60%, odnosno u žene 55%. U muškaraca je ukupni udio vode u tjelesnoj masi nešto veći nego u žena zato što žene imaju više masnog tkiva koje praktički ne sadrži vodu. Osobe s prekomjernom težinom imaju manji postotak vode, 40 do 50%, ovisno o stupnju preuhranjenosti. U sastavu mišića najveći udio zauzima voda (75 %), dok je njen udio u kostima oko 30 % i gotovo polovina zastupljene vode u organizmu se nalazi u mišićima. Kako povećavamo fizičku aktivnost, tako se ubrzavaju i metabolički procesi, te se povećava i zastupljenost vode u organizmu. Voda je važan sastojak hrskavice i zglobne tekućine koja okružuje zglobove te osigurava adekvatnu čvrstoću, gipkost i elastičnost tkiva. Starenjem se sadržaj vode smanjuje, a manje je izražen i osjećaj žeđi.

Kada izgubimo previše vode naše tijelo više nije u ravnoteži i dolazi do dehidracije.
Dehidracija je stanje organizma koje se događa kada je gubitak tekućine iz organizma veći od njenog unosa odnosno više tekućine izlazi iz tijela nego što je unesemo.

Voda se iz organizma gubi mokrenjem (dnevni gubitak vode putem urina je 1 do 1,5 litara), znojenjem preko kože (500 do 600 ml/dan), disanjem (400 do 500 ml/dan) i stolicom (100 do 200 ml/dan). Hranom se prosječno nadomjesti do 20% izgubljene tekućine. Čovjek bez hrane može živjeti jedan mjesec, a bez vode manje od jednog tjedna. Pri višim vanjskim temperaturama voda hladi organizam procesom znojenja, a pri nižim temperaturama okoline djeluje kao izolator.

Dehidracija:

  • Uzroci: visoka temperatura, predugo trajanje fizičke aktivnosti bez unosa tekućine, povraćanje, dijareja, učestalo mokrenje (npr. kod infekcija), bolesti poput dijabetesa, nemogućnost da se voda unese u organizma kod stanja kome ili kod osoba na respiratoru, opekline ili infekcije na koži (jer se voda gubi kroz oštećenu kožu).
  • Simptomi: povećana žeđ, suha usta, natečen jezik, malaksalost, vrtoglavica, zbunjenost, usporenost, nesvjestica,…

Kao dobar indikator hidracije organizma koristi se skala boje urina. Što je boja urina svijetlija hidracija je bolja, i obratno, što je urin tamniji tijelu je potrebno unijeti više tekućine.

Skala-za-boju-urina-adhara-ayurveda-nutricionizam

Kako biste osigurali adekvatnu hidraciju organizma obratite pozornost na dnevni unos tekućine. Svi su upoznati s preporukom od 8 čaša vode dnevno, no kod veće fizičke aktivnosti, visokih vanjskih temperatura i drugih stanja organizma preporuke su veće. Neka vam prvi izbor bude voda ili nezaslađeni biljni čajevi. Unos kave ograničite na maksimalno dvije na dan jer kava, kao i alkohol, ima blago dijuretičko djelovanje i potiče izlučivanje vode iz tijela.
Kod visokih vanjskih temperatua ponesite vodu sa sobom u bočici kako bi vam bila nadohvat ruke i kako organizma ne bi doveli u stanje dehidracije.