Aerobni-trening-za-kondiciju-adhara-ayurveda-nutricionizam

Zašto je dobro vježbati?

 1. Bolje raspoloženje: vježbanje nas čini sretnijima jer dok vježbamo proizvodi se endorfin koji utječe na bolje raspoloženje. Osjećat ćete se bolje već nakon nekoliko minuta vježbanja, a učinci dugoročnog vježbanja traju i puno duži period.
 2. Više energije: ponekad dok ste umorni vjerojatno je posljednja stvar da idete vježbati. No, kada vježbate redovito, osjećaj umora polako se smanjuje, a vi se osjećate puno bolje.
 3. Bolji san: kod osoba koje redovito vježbaju zapaženo je da puno ranije „padnu u san“. Oni koji imaju problema sa spavanjem neka tjelesnu aktivnost ne ostavljaju za kasne večernje sate.
 4. Više samopouzdanja: spoznaja da možete prohodati kilometre ili izvesti komplicirane vježbe daje vam osjećaj da možete sve i na taj način vas čini sretnima i s više samopouzdanja.
 5. Manje stresa: vježbanje smiruje tijelo i um. Nakon što tijelo odradi intenzivnu fizičku aktivnost, razine hormona stresa – poput adrenalina i kortizola – se smanjuju (osobito nakon aerobnih vježbi).
 6. Veća učinkovitost: Želite biti produktivniji na radnome mjestu? Napravite pauzu i odvježbajte. Osobe koje vježbaju tijekom dana, osim što su produktivnije, su i u boljem odnosu s radnim kolegama.
 7. Održavanje tjelesne mase: unos kalorija = potrošnja kalorija!! Ako želite izgubiti koji kilogram svakako započnite s vježbanjem.
 8. Duži životni vijek: kažu da svaki sat koji provedemo u vježbanju produžuje život za dodatnih 2 sata!
 9. Jači mišići i kosti: mišići se vježbanjem jačaju, a važno je i da ojačamo kosti za kasniju životnu dob. Osim što vježbanjem preveniramo osteoporozu, na taj način održavamo ravnotežu i koordinaciju.
 10. Snažno srce: redovita tjelovježba smanjuje rizik od bolesti srca, smanjuje razinu kolesterola i pomažu u prevenciji visokog krvno tlaka.
 11. Smanjuje rizik od karcinoma: osobito od karcinoma kolona, dojke i pluća.
 12. Manja bol kod artritisa: kod osoba oboljelih od artritisa redovita tjelovježba može pomoći u ublažavanju bolova i učiniti svakodnevne aktivnosti mnogo lakšima.

Treba li vam još razloga da započnete s nekom aktivnosti??