triphala-adhara-nutricionizam-ayurveda

Amalaki, Haritaki i Bibhitaki = Triphala

Triphala se smatra najcjenjenijom ayurvedskom formulom još od antičkih vremena. Smatra se da promovira zdravlje, povećava otpornost na bolesti i omogućuje dulji životni vijek. Najčešće je korišten ayurvedski pripravak i koristi se kao blagi laksativ do toga da čisti kolon i pomlađuje probavni trakt. Njena formula bogata je antioksidansima koji se koriste kod infekcija, pretilosti, anemije, kardiovaskularnih bolesti, smanjenja serumskog kolesterola, slabe funkcije jetre, ulceroznog kolitisa…Tradicionalno se pripisuje čak na godinu dana od 1-2 g/ 2 puta na dan.

Naziv Triphala se odnosi na tri biljke koje sadrži u svom sastavu: Amalaki (Phyllanthus emblica), Haritaki (Terminalia chebula) i Bibhitaki (Termanlia belerica), ove tri biljke su povezane s različitim aspektima kod tri doshe čija neravnoteža dovodi do različitih stanja i bolesti.

Amalaki sadrži mnogo vitamina C, minerala i amino kiselina. Uravnotežuje probavu, potiče bolji rad jetre, snižava razinu kolesterola i djeluje kao blagi laksativ.

Haritaki je bijka s zaštitinim djelovanjem na jetru i siguran je i efikasan laksativ i karminativ. Njegov dekokt se može koristiti za grgljanje kod grlobolje. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i regulira funkciju kolona.

Treći sastojak je Bhibhitaki. Ova biljka je klinički testirana za probleme s očima kod kojih pokazuje iznimne rezultate, dok postoji sve veći broj dokaza za respiratorne infekcije uključujući i astmu jer olakšava prohodnost dišnih puteva i potiče iskašljavanje.

Iako je triphala već tisućljećima u Indiji u uporabi, na Zapadu je relativno novi proizvod.  Njena upotreba je sigurna, a pozitivni učinci brojni!