veganska-dijeta-beyonce-adhara-nutricionizam-ayurveda

Mediteranski način prehrane za gubitak kilograma

Danas postoji veliki broj dijeta koje garantiraju gubitak kilograma – u tjedan, mjesec dana, šest mjeseci. No, kada želimo zadržati taj manji broj kilograma nastaje problem. Kako je pretilost sve veći javnozdravstveni problem, postoji veliki broj istraživanja koji se bave proučavanjem najefikasnijeg gubitka, ali i zadržavanja izgubljenih kilograma. Kao najučinkovitija pokazala se Mediteranska dijeta koja u odnosu na npr. niskomasnu dijetu daje dugoročniji učinak na gubitak tjelesne masa.

 

Mediteranska dijeta – popularna dijeta koja je jako dobra za zdravlje srca je prema posljednjim istraživanjima jako dobra i za opseg struka u odnosu na druge dijete koje osiguravaju gubitak tjelesne mase.

Istraživanje o učincima Mediteranske dijete je uključilo 998 pretilih osoba koji su se hranili prema mediteranskoj prehrani Rezultati su se pokazali uspješnijima nego kod niskomasne dijete, niskougljikohidratne dijete i ADA dijete (prehrambene smjernice Američke udruge za dijabetes).

 

 

Što podrazumijeva Mediteranska dijeta? Mediteranski način prehrane predstavlja pravilnu i uravnoteženu prehranu koja će našem organizmu osigurati sve potrebne nutrijente.

Neki od principa mediteranske prehrane obuhvaćaju svakodnevnu konzumaciju:

žitarica i proizvoda od žita, tri do četiri puta tjedno mahunarke (grah, grašak, slanutak, bob, leća), u pripremi hrane koristiti maslinovo ulje, svakodnevno jesti voće i povrće, riba barem jednom tjedno, mlijeko i mliječne prozvode konzumirati svakodnevno, smanjiti konzumaciju mesa, uz obrok popiti čašu crnog vina, uživati u obrocima i svakodnevno se nakon ručka odmoriti, te ne zaboraviti na redovitu tjelesnu aktivnost.

 

Pokazalo se da Mediteranska dijeta smanjuje rizik od srčanog udara za 30 %, a uz mogući gubitak kilograma predstavlja odličan izbor načina prehrane.