_MG_5553

Kako izvesti pozu Most u yogi i njene dobrobiti

Poza Most – Setu Bandha Sarvangasana  je savijanje leđa unazad “back band” počevši od torakalnog dijela kralježnice. Pomaže da se otvore grudi i protegnu bedra. Njegovo ime na sanskritu dolazi iz pet različitih riječi.

“Setu” – “most”

“Bandha” – “zaključati”

“Sarva” – “sve”

“Anga” – “ud”

“Asana” – “poza”

Kada ste u pozi, ruke i noge stvaraju  “zaključani most” s tijelom.

Mjere opreza

Nemojte izvoditi ovaj pozu ako imate ozljede ramena ili vrata. Uvijek radite unutar svog raspona i sposobnosti. Ako imate bilo kakve zdravstvene poteškoće, razgovarajte sa svojim liječnikom prije prakticiranja yoge.

Lezite na leđa sa savijenim koljenima i stopalima na podu. Ispružite ruke duž poda, dlanovi neka su također na podu. Pritisnite noge i ruke čvrsto na pod. Izdisati istovremeno kako kukove podižete  prema stropu.  Ne stišćite stražnjicu i ne savijajte ju. Zakotrljajte ramena prema natrag i ispod tijela. Ispružite svoje ruke I držite ih ispod zdjelice, pružite ih što više možete da vam prsti budu što bliže petama, ali ne siliti više nego što tijelo dopušta. Držite bedra i stopala paralelno  te zadržite do jedne minute. Kada se želite izravnati na pod spuštajte polako kralježak po kralježak i istim tempom izdisati i na kraju koljena spustiti zajedno.

Poza Most otvara prsa, srce i ramena. Proteže kralježnicu, stražnji dio vrata, bedra i podiže kukove. Budući da je  vaše srce u ovoj pozi iznad vaše glave, smatra se da ova blaga verzija (manje naporna nego druge verzije, kao što je stoj na glavi) ima mnoge prednosti: olakšanje od stresa, umora, tjeskobe, glavobolje, nesanice i blage depresije.

Most poza također smiruje um, a poznato je da djeluje  terapeutski za osobe s visokim krvnim tlakom. Budući da otvara grudi, povećava kapacitet pluća što je također terapijski za osobe s astmom.

Prakticiranje ove poze može biti vaša lekcija kako se opustiti i naučiti slušati svoje tijelo. Vaša kralježnica, ramena i bedra će vam reći kako napraviti ovu pozu. Što manje gurate, poza će vam se bolje otvoriti. Poza Most također stimulira trbušne organe i štitnjaču  što poboljšava probavu i pomaže regulirati metabolizam. Budući da revitalizira noge i proteže ramena, može biti savršena poza za one koji provode dan vozeći ili sjedeći  ispred računala.

Neka vaš most bude veza između vašeg  tijela, uma i duha.