Prehrana kod hipotireoze
Hipotireoza ima različite uzroke, a njezini simptomi su: umor, suha koža i kosa, nepravilan rad crijeva, zatvor, gubitak kose, slabost mišića, grub glas, grčevi u mišićima, dobivanje na težini, depresija, nepravilan menstrualni ciklus, gubitak libida i osjetljivost na hladnoću. Prehranom se može pomoći kod ublažavanja simptoma hipotireoze.
HRANA BOGATA CINKOM, KALCIJEM I VITAMINOM D
Cink je mineral u tragovima potreban za sintezu hormona štitnjače. Nedostatak cinka može smanjiti proizvodnju hormona štitnjače. Stoga, nedostatak cinka može biti uzrok subkliničke hipotireoze. Istraživanje je pokazalo da uključujući hranu bogatu cinkom u dnevnu prehranu ili uzimanje dodataka cinka poboljšava funkciju štitnjače. Hrana bogata cinkom uključuje: govedinu i janjetinu, puretinu, račiće, grah, sjemenke bundeve i gljive.
Osobe koje imaju hipotireozu imaju i veći rizik od prijeloma kostiju. Osim toga, hipotiroidizam je također poznat kao sekundarni uzrok osteoporoze. Stoga, uz liječenje štitnjače, pojedinci bi trebali uključiti neke bogate izvore hrane kalcija i vitamina D kako bi poboljšali mineralnu gustoću kostiju. Bogati izvori kalcija uključuju: mlijeko jogurt, sir, orašasti plodovi, sjemenke, tamnozeleno lisnato povrće.
Hrana bogata vitaminom D uključuje: jaja, mlijeko, shiitake gljive, losos, tuna i srdela.
Također treba uključiti više cjelovitih žitarica, voća i povrća zbog antioksidansa. Slobodni radikali i kisik igraju važnu ulogu u razvoju autoimunih poremećaja. Prehrambeni proizvodi od rafiniranog pšeničnog brašna i prerađene hrane ne sadrže nikakve antioksidanse. Povećavaju opterećenje slobodnih radikala. Stoga takva hrana mora biti strogo ograničena.
VITAMIN B12 I JODIRANA SOL
Istraživanja su pokazala da osobe s hipotireozom imaju povećan rizik od razvoja nedostatka vitamina B12. Neki simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju smanjenu memoriju, depresiju, slabost i ukočenost. Bogati izvori vitamina B12 su: kravlje mlijeko, jogurt, jakobove kapice, govedina, škampi, losos, tuna.
Jod je iznimno važan, jer je potreban za sintezu hormona štitnjače. Postupno povećanje unosa joda poboljšava sintezu hormona štitnjače. Velike doze joda mogu zauzvrat imati negativan učinak na funkciju štitnjače. Bogati izvori joda uključuju: jodirana sol, riba i jaja.
IZBJEGAVANJE GOITROGENA
Agensi koji ometaju funkciju štitnjače i predstavljaju opasnost od bolesti štitnjače poznati su kao goitrogeni. Djeluju izravno ili neizravno na štitnjaču i mijenjaju metabolizam i izlučivanje hormona štitnjače. Goitrogeni su prisutni u sljedećim namirnicama: kukuruz, proso, sojini proizvodi, kupus, kelj, prokulice, repa, cvjetača, senf, hren, špinat. Također, neki lijekovi sadrže goitrogene, kao što su: kemoterapijska sredstva, lijekovi protiv tuberkuloze itd.
PRIMJER JELOVNIKA
Za doručak se mogu pojesti 2 bjelanjka s 2 kriške kruha od cjelovitih žitarica. Uz to kava, zeleni čaj ili neki drugi čaj po želji. Sredinom jutra može se pojesti voćka. Za ručak slijedi salata s cjelovitim žitaricama ili juha od povrća. Ovdje treba pripaziti da se ne koristi povrće bogato goitrogenima. Večera također treba uključivati povrće. Prije spavanja je dobro popiti čaju mlijeka.