adhara4

Radionica kuhanja – za regulaciju težine i pomoć kod kardiovaskularnih bolesti

U subotu, 4.11.2017., održana je tematska radionica kuhanja za regulaciju težine i pomoći kod kardiovaskularnih bolesti. Radionica je bila namijenjena polaznicama Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine, ali i našim vjernim polaznicima suport grupe mjesečnog programa mršavljenja. Radionica je traja tri sata; dovoljno da se spremi ručak, glavno jelo i obrok za posao.

Radionica je započela u prostorijama Adhara centra u 10:00 sati gdje smo naše polaznice ponudili čajem za mršavljenje i detoks po recepturi našeg centra. Prvo se krenulo sa pripremom juhe od oslića s keljom. Juha se začinila sa začinskom soli koja se napravi kod kuće. Tako dominiraju razni začini, poput sezama bogatog kalcijem, pri čemu hrana ostaje ukusna, a smanjuje se unos soli. To je posebice bitno kod reguliranja visokog krvnog tlaka. Nadalje, povrće treba uvijek dodati u vrelu vodu i kuhati kratko; vilica mora teže prolaziti kroz povrće kako ne ni bilo raskuhano i da se što više nutrijenata očuva. Maslinovo ulje se može mrvicu dodati na početku kuhanja, a ostalo na kraju da se sačuvaju polifenoli i vitamin E koji su važni za zdravlje srca i krvnih žila. Celer i peršin iz juhe pomažu izlučivanju vode iz tijela (peršin je bogat kalijem, a celer jača srce). Kelj, koji se također koristio kao sastojak, sadrži kalij, magnezij i kalcij koji pridonose smanjivanju srčanih aritmija. Juha se može jesti u neograničenim količinama, kada se osjeća glad ili kao večernji lagani obrok.

Glavno jelo se sastojalo od šarenog krumpira s ribom i blitvom na pari. Kuhanje na pari štedi energiju, omogućuje očuvanje nutrijenata iz namirnica i nije potrebno puno miješanja. Ručak je najbolje konzumirati između 11 i 14 sati jer je probavna vatra tada najjača. Ovakvo jelo se može začiniti paprom i kurkumom koji potiču metabolizam i lučenje probavnih sokova, baktericidni su,a kurkuma se ističe i antikancerogenim djelovanjem. Ukoliko se ne može nakon ručka izdržati bez deserta, predlaže se rižin kreker s dijabetičkim pekmezom.

Ukoliko ostane ribe od ručka, može se iskoristiti kao obrok na poslu. U tom slučaju se kuhani oslić pomiješa s kuskusom, doda se zeleno lisnato povrće, začinska sol, maslinovo ulje i narančin sok umjesto octa. Narančin sok je blaži od octa, stoga neće stvarati želučane probleme. U gablecu uvjek treba biti povrća jer pridonosi volumenu i sitosti. Ovakak obrok se brzo spremi jer kuskus nije potrebno kuhati, već se samo prelije vrućom vodom. Pritom treba uvijek izabrati integralni kuskus.

Radionicu su održale nutricionistice Ivana Šimić (mijenja mr. sc. Irenu Švendu na programima regulacije težine) i Zrinka Babić (koordinatorica Adhara centra). No, na radionici je sudjelovala i voditeljica i urednica emisije “Čovjek i zdrastvena kultura” (Jabuka TV) Sonja Njunjić, ujedno i predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine. U posjetu je stigla i mr.sc. Irena Švenda sa svojom kćerkicom Kim.

Veselimo se budućim radionicama kuhanja i proširivanju znanja o prehrani.