proteini-u-prehrani-adhara-nutricionizam-ayurveda

Proteini u prehrani

Ima li učinka od previše proteina u prehrani?

Proteini su uz masti i ugljikohidrate makronutrijenti čiji se dnevni energetski unos preporuča u rasponu od 10- 15 % ukupnog dnevnog energetskog unosa. U posljednjih nekoliko godina popularne su dijete koje se baziraju na visokom dnevnom energetskom unosu, no koliko su dobre za zdravlje još uvijek se detaljno istražuje. Dijete koje se baziraju na proteinima osobama daju osjećaj sitosti i zato se veliki broj osoba odlučuje za njih te kroz kraći period neće izazvati probleme u zdravih pojedinaca.

Do sada je poznato da problemi do kojih mogu dovesti uključuju:

  • deficit prehrambenih vlakana: kako je povećan unos proteina dolazi do restrikcije ugljikohidrata koji, između ostalog, osiguravaju topiva i netopiva vlakna, a nedostatak vlakana u prehrani dovodi do konstipacije, pa čak i glavobolje.
  • povećavaju rizik obolijevanja od srčanih bolesti: kod takvih dijeta glavni izvori proteina su najčešće punomasni mliječni proizvodi i crveno meso koje će osim masti biti i izvor kolesterola.
  • poteškoće u eliminaciji otpadnih tvari: kod osoba koje imaju problema s bubrezima mogu stvarati poteškoće prilikom eliminacije otpadnih tvari koje su nastale nakon metabolizma

Razumne i uravnotežene dijete u svojim jelovnicima osigurat će dovoljnu količinu proteina za dan, npr. jaja za doručak, bijelo meso peradi ili grahorice za ručak, a za večeru file lososa ili tofu osigurat će da dobijete dovoljno proteina, a time i esencijalnih amino kiselina od kojih su proteini građeni, a koje su nam neophodne za normalno funkcioniranje organizma. Dajte prednost grahoricama, orašastom voću, tofu, ribi, piletini, jajima, a neka su manje zastupljeni crveno meso i mesni proizvodi. Npr. za obrok isprobajte sendvič s pilećim prsima ili lososom umjesto procesiranih mesnih proizvoda koji imaju visok udio natrija. Neki će se odlučiti na proteinski shake, no gotovo svi ljudi dobivaju dovoljno proteina iz hrane. Preporuka je da se shakovi (njih najviše koriste atletičari, ali nakon intenzivnog treninga) radije izbjegnu jer u velikom broju slučaja sadrže šećere i aditive.