Recept: Basmati riža sa žutom lećom i povrćem
Recept s naše support grupe.
Donosimo vam recept koji su ispobale polaznice naših programa regulacije težine i nakon kušanja ostale oduševljene.
Sastojci:
½ šalice žute leće
1 šalica basmati riže
1 mrkva
1 glavica luka
korijen celera
đumbir
2 češnja češnjaka
sol, curry
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Žutu leću prethodno namočiti u malo vode da neko vrijeme odstoji i zatim je skuhati. Na maslinovu ulju popržiti nasjeckani češnjak i luk. Dodati nasjeckani đumbir (količina po želji). Podliti s vodom i dodati mrkvu narezanu na tanke kolutiće, te na kraju dodati narezan korijen celera. Kada povrće omekša dodati skuhanu leću i začiniti sa soli i dodati currya po želji. Basmati rižu skuhati odvojeno te kada je oboje kuhano servirati prvo rižu i preko nje leću i povrće.
Basmati riža je jedinstvena vrsta riže koja orginalno potječe iz Indije. Na Bliski Istok proširili su je trgovci i kroz stoljeća se udomačila u njihovoj tradicionalnoj prehrani. Danas je njena uporaba raširena diljem svijeta. Kao i klasičnu rižu, basmati rižu možemo pronaći u dvije varijante: bijela i smeđa, ovisno o postupku koji je korišten prilikom obrade.
Kod basmati riže karakterističan je njen miris koji potječe od 2-acetil-1-pirolina, te njen drugačiji okus. Za basmati rižu je karakteristično da ima srednji glikemijski indeks (između 56 i 69) u odnosu na klasičnu rižu čiji je glikemijski indeks visok (89) što je čini pogodnom namirnicom za osobe oboljele od dijabetesa. Nema glutena i ima nizak udio masnoća i natrija, a sadrži sve esencijalne amino kiseline te folnu kiselinu.