basmati-riza-leca-povrce-adhara-nutricionizam-ayurveda

Recept: Basmati riža sa žutom lećom i povrćem

Recept s naše support grupe.

Donosimo vam recept koji su ispobale polaznice naših programa regulacije težine i nakon kušanja ostale oduševljene.

Sastojci:

½ šalice žute leće

1 šalica basmati riže

1 mrkva

1 glavica luka

korijen celera

đumbir

2 češnja češnjaka

sol, curry

2 žlice maslinovog ulja

 

Priprema:

Žutu leću prethodno namočiti u malo vode da neko vrijeme odstoji i zatim je skuhati. Na maslinovu ulju popržiti nasjeckani češnjak i luk. Dodati nasjeckani đumbir (količina po želji). Podliti s vodom i dodati mrkvu narezanu na tanke kolutiće, te na kraju dodati narezan korijen celera. Kada povrće omekša dodati skuhanu leću i začiniti sa soli i dodati currya po želji. Basmati rižu skuhati odvojeno te kada je oboje kuhano servirati prvo rižu i preko nje leću i povrće.

 

Basmati riža je jedinstvena vrsta riže koja orginalno potječe iz Indije. Na Bliski Istok proširili su je trgovci i kroz stoljeća se udomačila u njihovoj tradicionalnoj prehrani. Danas je njena uporaba raširena diljem svijeta.  Kao i klasičnu rižu, basmati rižu možemo pronaći u dvije varijante: bijela i smeđa, ovisno o postupku koji je korišten prilikom obrade.

Kod basmati riže karakterističan je njen miris koji potječe od 2-acetil-1-pirolina, te njen drugačiji okus.  Za basmati rižu je karakteristično da ima srednji glikemijski indeks (između 56 i 69) u odnosu na klasičnu rižu čiji je glikemijski indeks visok (89) što je čini pogodnom namirnicom za osobe oboljele od dijabetesa. Nema glutena i ima nizak udio masnoća i natrija, a sadrži sve esencijalne amino kiseline te folnu kiselinu.