Recept: Desert s jabukama
Odličan za pitta i kapha doshu!
Jabuke možemo pronaći u nekoliko boja te oblika i veličina ovisno o vrsti, no ayurveda se ne bavi njihovim izgledom već se orijentira na mogućnost liječenja i tretiranja određenih stanja s obzirom na njene kvalitete. Stoga ćete u ayurvedi pronaći da su jabuke odlične za pitta i kapha doshu, dok za vatu nije toliko preporučljiva (povlači vodi iz organizma), osim ako nije kuhana s dodatkom različitih začina.
Desert s jabukama
Sastojci:
5 komada jabuka
Med po želji
Začini: kardamom, šafran, muškatni oraščić
Ružine latice
Priprema:
Maknuti koru s jabuka, a pulpu izblendati u glatku smjesu, dodati med i sve dobro izmiješati. Dodati 1/8 žličice (prstohvat) kardamoma, prstohvat šafrana i muškatnog oraščića i 10 kapi vode ružinih latica.
Desert je najbolje pojesti nakon obroka i to oko ½ šalice, te maksimalno do 1 h nakon obroka.
Ayurveda kaže da je ovaj desert jako dobar izvor energije za mišiće srca, opušta krvne žile i pomaže pri smanjenju otekline stopala. Tradicionalno se koristi kod osoba koje imaju problem s venama, nesanicom, artritisom.