desert-jabuke-adhara-nutricionizam-ayurveda

Recept: Desert s jabukama

Odličan za pitta i kapha doshu!

Jabuke možemo pronaći u nekoliko boja te oblika i veličina ovisno o vrsti, no ayurveda se ne bavi njihovim izgledom već se orijentira na mogućnost liječenja i tretiranja određenih stanja s obzirom na njene kvalitete. Stoga ćete u ayurvedi pronaći da su jabuke odlične za pitta i kapha doshu, dok za vatu nije toliko preporučljiva (povlači vodi iz organizma), osim ako nije kuhana s dodatkom različitih začina.

 

Desert s jabukama

Sastojci:

5 komada jabuka

Med po želji

Začini: kardamom, šafran, muškatni oraščić

Ružine latice

 

Priprema:

Maknuti koru s jabuka, a pulpu izblendati u glatku smjesu, dodati med i sve dobro izmiješati. Dodati 1/8 žličice (prstohvat) kardamoma, prstohvat šafrana i muškatnog oraščića i 10 kapi vode ružinih latica.

Desert je najbolje pojesti nakon obroka i to oko ½ šalice, te maksimalno do 1 h nakon obroka.

 

Ayurveda kaže da je ovaj desert jako dobar izvor energije za mišiće srca, opušta krvne žile i pomaže pri smanjenju otekline stopala. Tradicionalno se koristi kod osoba koje imaju problem s venama, nesanicom, artritisom.