rina-na-veliki-petak-adhara-nutricionizam-ayurveda

Riba na Veliki petak

Prilikom posta riba je najčešći odabir na našim tanjurima.

Vrijeme korizme za većinu kršćana označava period odricanja od nečega za što oni smatraju da im je u životu važno i da bez toga ne mogu zamisliti dan. Vrlo često se odriću čokolade, kolača, mesa, ali i cigareta i alkohola.

Pepelnica (Čista srijeda) i Veliki petak su dani u godini kada se u kršćanskoj vjeri propisuje strogi post i nemrs. I druge vjere imaju dane – blagdane kada se promovira post i nemrs u jelu, a i ponašaju.

Takav način prehrane pomaže tijelu i duhu da se pročiste i probude, i ponovno budu spremni doživljavati život svom puninom.

Post je odricanje od jela. Neki ljudi si mogu odrediti teški post. Međutim, preporuke da u dane posta jede upola manje nego što to obično se čine, mnogo je što čovjek može učiniti za svoje zdravlje i duh. Već je puno da se u jednom obroku pojede do ugodne sitosti, a drugi obroci da se prepolove, te između obroka da se ne jede. Također post može značiti da se jede samo voće ili npr. juhe od povrća sa malo žitarica. Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa i mesnih proizvoda.

Najčešći izbor u dane posta za većinu ljudi ipak će bit riba pripremljena na razne načine. U kontinentalnom dijelu možda će češći izbor biti slatkovodna riba poput šarana i štuke, a u Dalmaciji, Istri i Primorju morska riba i plodovi mora.

Riba kao izvor važnih nutrijenata

Količina proteina u ribi varira od 12% do 24%, a njihova je vrijednost u lakšoj probavljivosti (u prosjeku 2 do 3 sata), boljem iskorištenju, pogodnijem aminokiselinskom sastavu u odnosu na meso toplokrvnih životinja, što je vezano uz sastav esencijalnih aminokiselina  poput metionina, lizina, triptofana, arginina i histidina. Također se i masti razlikuju od masti toplokrvnih životinja jer su u ribi najviše zastupljene nezasićene masne kiseline (omega-3 masne ksieline) koje se povezuju sa smanjenjem količine kolesterola u krvi i doprinose normalnoj funkciji srca I krvožilnog sustava. Uz makronutrijente, riba sadrži važne mikronutrijente: vitamine A, D i B kompleksa, dok se u koži ribe nalazi termostabilan i slabije oksidativan vitamin C. Mineralne su zastupljene u obliku soli, i to najvećim dijelom soli kalija, natrija, kalcija, magnezija i fosfora. Također, meso riba bogato je željezom, bakrom, jodom, kromom, cinkom, fluorom i jodom.

Upravo zbog velikog nutritivnog značaja poželjno je da se riba nađe na našim jelovnicima barem jednom tjedno, a ne da se te kvalitetne namirnice sjetimo samo u određenim periodima godine.