yoga za web

Zašto početi vježbati yogu?

Danas je yoga vrlo raširena i u zapadnom svijetu. Uključuje niz poza, kontrolu disanja i meditaciju. Cilj je povezati se sa svojim unutarnjim bićem, utišati um i ego te slušati svoje tijelo i dušu. S brzim tempom života dolazi stres i gubitak fokusa sa svih onih stvari koje su doista vrijedne. Ukoliko ste često pod stresom, razdražljivi, ljutiti ili je vaš život trenutno kaotičan, dobro je početi od sebe samoga. Nije uvijek lako spoznati tko smo doista i kuda idemo, ali yoga u tome može pomoći. Važno je razlikovati ego i negativni glas u glavi od onoga što doista želimo i osjećamo, a potiskujemo. Stoga je yoga idealna za stišavanje uma i dozvoljavanja našem unutarnjem biću da progovori. Čovjek si treba dati priliku da se odmakne od svega i ponovo poveže sa samim sobom. Onda dolaze i odgovori i rješenja za sve što nam stvara stres. Yoga je pravi wellness za dušu i tijelo. Donosimo vam najznačajnije benefite yoge.

KAKO YOGA MIJENJA VAŠE TIJELO VEĆ OD PRVOG DANA

Nakon jednog sata yoge snizuje se razina stresa, djeluje pozitivno na ekspresiju gena i povećava fleksibilnost. Nakon nekoliko mjeseci snizuje se krvi tlak, poboljšava se kapacitet pluća, seksualne funkcije postaju bolje, reducira se kronična križobolja i bol u vratu, snizuje se anksioznost, snižava se razina šećera kod dijabetičara i poboljšava se ravnoteža. Nakon nekoliko godina bavljenja yogom kosti postaju snažnije, postiže se zdrava težina i snizuje se rizik od srčanih bolesti.

Puno je fizičkih prednosti same yoge, baš kao i kod bavljenja bilo kojom fizičkom aktivnošću. No, važno je istaknuti prednosti koje yoga ima na naš duh, misli, bistrinu uma i mentalnu aktivnost. Naime, nakon određenog vremena možda ćete primijetiti kako više ne reagirate burno na stvari koje su vas prije lako mogle izbaciti iz takta. Ostajete smireniji u situacijama koje bi do sada izazivale stres. Vaša koncentracija na poslu ili tokom učenja je poboljšana, fokus se lakše zadržava na zadatku. Ogromna prednost yoge je i što nas uči živjeti u sadašnjem trenutku. Lao Tzu je dobro to objasnio riječima: “Ako si depresivan, živiš u prošlosti. Ako si anksiozan, živiš u budućnosti. Ako si smiren, živiš u sadašnjosti.” Vraćanje u sadašnji trenutak, shvaćajući da samo njega imamo velika je spoznaja za svakog čovjeka. No, ta spoznaja se treba dogoditi u dubini duše gdje će yoga uvelike pripomoći.

KAKO POČETI

Za yogu nisu važne godine, kilogrami, spol ili fizička spremnost. Jedino je važna vaša odluka da se posvetite sebi i napravite prvi korak. Ukoliko niste nikada vježbali yogu, dobro je početi uz stručno vodstvo kako bi se izbjegle povrede i istegnuća. Osim toga, netko će vas u početku trebati podsjećati na važnost disanja.

U našem centru kreću novi upisi na yogu koja se održava u malim grupama. Svaki ponedjeljak i četvrtak yoga će biti od 17:30 – 18:30 i od 19:00 – 20:00. Prvi termin je besplatan. Dolazak 2 puta tjedno košta 300 kn, a dolazak jednom tjedno 200 kn. Ukoliko vas zanimaju samo povremeni dolasci (tzv. drop in), tada je cijena 50 kn. Yogu vodi naša draga Daliborka Pašić.

Mjesto održavanja yoge su prostorije Adhara centra na adresi: Antunovac 27, 10 000 Zagreb

Kontakt za upise: adhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304

Veselimo se vašem dolasku!