PANCHAKARKA (23.4.-27.4.2020.)

Otvorili smo nove prijave za INTENZIVNU AYURVEDSKU DETOKIKACIJU-PANCHAKARMU koja će se održati od 23.4.-27.4. Zašto Panchakarma, koji su benefiti i kako izgleda program, saznajte u nastavku. Napominjemo da je prijava obavezna uz uplatu akontacije kako bi čuvali svoje mjesto.

Opis programa:

Panchakarma je drevna teknika detoksikacije dubokih tikva koja je  u Ayurvedi koristi za liječenje, pomlađivanje i održavanje zdravlja. Pancha znači 5, karma akcija. Panchakarma u ayurvedi obuhvaća 5 akcija – procesa čišćenja, detoksikacije organizma. Izvodi se na specifičan način kako bi se toksini duboko pohranjeni u tkivima izlučili iz organizma.  Program je sastavljen za osobe koje žele poboljšati zdravstveno stanje, kao potpora dugovječnosti i pomlađivanju organizma te za one koji trebaju smršaviti. U programu su uključene yoga vježbe, tehnike disanja i relaksacije, radionice iz područja ayurvede i prehrane, svjesna šetnja kroz prirodu, ayurvedske terapijske masaže (abhyanga čitavog tijela 3x, shiroabjanga uz shirodaru 1x, ayurvedska metoda detoksikacije organizma (nasya tretman – čišćenje sinusa 1x, virechanam – čišćenje uz purgativno sredstvo 1x). Prilikom ulaska u program svaki polaznik ispunjava zdravstveni upitnik te sa ayurvedskim savjetnikom i nutricionistom se planira njegov individualni pristup tijekom programa. Nakon programa svaki polaznik dobiva uputstva za prehranu, životni stil i biljne pripravke.

Detoksikacija se  započinje procesom shehapana – što znači uljenje tijela iznutra i izvana. Tijekom snehapane konzumira se masna baza  (ghee najčešće) s ljekovitim biljem koje se pije, a tijelo se ulji izvana putem ayurvedske masaže – abhyanga, tijekom kojeg se aktiviraju i Marma energetske točke na tijelu povezane sa funkcijama naših organa. Nakon toga kada je tijelo spremno provodi se eliminacija – izbacivanje – otopljenih tokisna iz tijela /putem procesa terapijskog povraćanja (vamana) ili purgativa (virechana). Slijede vježbe i tretmani za poticanje metabolizma, kroz yogu, pranayame, ayurvedske tretmane i terapijske masaže.

 

Zašto detoksikacija uljnom bazom, a ne vodom?

Sve tvari u prirodi topive su u masnoj ili vodenoj fazi. Dnevno unosimo tekućinu putem hrane i pića, te viškove metabolizma topive u void dnevno iznosimo putem urina, fecesa, znoja (baš poput vitamin topljivih u vodi). S druge strane tvari koje je potrebno izlučiti, a topive su u mastima, naš će organizam pohraniti u masnom tkivu i djelovima naših stanica. Svaka naša stanica građena je od masnog sloja – fospolipidni dvosloj. Te se u našim membranama stanica i masnom tkivu te jetri nalaze otopljeni toksini koji ometaju normalan rad stanica i organizma.  Drevnim procesom snehapana koji je prethodnica panchakarma terpije u ayurvedi omogućuje se oslobađanje pohranjenih toksina te njihova eleminacija iz organizma.

Svi procesi tijekom programa detosikacije planiraju se individualno, iako im je osnova slična.

 

 

Učinak programa:

Nakon ayurvedske metode detoksikacije uljnim komponentama – shodana  – panchakarma – tijelo je spremno za biljnu terapiju i terapiju prehranom, metabolizam se oživljava, osoba se osjeća lakšom, osvježenom te mnogi simptomi nestaju ili se smanjuju. Nakon toga potrebno je slijediti režim prehrane i fitoterapije kako bi se napravio drugi dio terapije –shamana.

 

Program obuhvaća:

 • Ayurvedske terapijske masaže (abhyanga – 3 x, shirodhara 1x – ako je indicirano) i zagrijavanje tijela- sauna – 3 x (swedana)
 • Ayurvedske terapije detoksikacije /eliminacije – snehapana (uljenje tijela iznutra i izvana), virechana (terapijski purgativ) ili vamana (terapijsko povraćanje), nasya (metoda čišćenja sinusa i aktiviranja rada endokrinih organa)
 • Yoga terapija /asane, pranayame – tehnike disanja, vođene meditacije
 • Nature walk – radionica svjesnog pješačenja u prirodi
 • Specijalnu dijetalnu prehranu za detoksikaciju
 • Pripravke za vrijeme detoksikacije
 • Edukacijske radionice – pripreme hrane kod detoxa, o ayurvedi, yogi za poticanje metabolizma, prehrani kod ayurvedske detoksikacije
 • Uvodne konzultacije kod Mr. sc. Irene Švenda, B.Sc. in Ayurveda, mag. nutricionizma, fitoterapeut, te izlazne pojedinačne preporuke za prehranu i pripravke (uključuje individualan program prehrane za razdobljen nakon panchakarme)
 • 2 kontrolne konzultacije nakon 30 i 60 dana od panchakarme

 

Datumi i vrijeme:

 • Konzultacije kod mr. sc. Irene Švenda – u neke od dana konzultacije (najkasnije 3 dana prije početka programa) – termin prema dogovoru
 • priprema prehranom – purva karma–  kod kuće – od  3 – 14 dana – zavisno od potrebe pojedinca
 •  5 dana programa:  od četvrtka 23. – ponedjeljka 27.4. (radni dani nakon posla, vikend cijeli dan)

Četvrtak od 17 – 20/21 h

Petak od 17 – 21h

Subota od 8:15 – 16/17h

Nedjelja od 8:15 – 16/17h

Ponedjeljak od 17 – 20/21 h

*U četvrtak i petak dvije osobe će biti naručena na ayurvedski tretman masažom od 17h. ostali mogu doći u 18h.

*S obzirom na broj polaznika i potrebe grupe, voditelj može dodatno prilagoditi raspored.

 

Stručni tim:

U izvođenje programa uključen je cijeli stručni tim Adhara centra: mr.sc. Irena Švenda mag. nutr., B.Sc in Ayurveda, Eni Berger dipl.ing., ayurvedski i aroma terapeut, Zrinka Babić, univ. bacc. soc., koordinatorica centra., voditeljica yoge Daliborke Pašić, voditeljica yoge Martina Vizek.

Na program je potrebno donijeti:

–        Vlastite papuče

–        Kućni ogrtač

–        2 velika ručnika, 1 mali ručnik

–        Trenirku ili udobnu odjeću za vježbanje

–        Kapu ili maramu za glavu

–        Posudice za nošenje hrane na posao – 2 kom

–        Dobru volju!:)

 

 Cijena: 3870 kn, za rane prijave i uplate akontacije od 50% do 2 tjedna prije programa – 3470 kn.

 • moguće je platiti u 2 rate prema dogovoru
 • moguće je dodatno uzeti paket sa shirodarom (što je isplativo zbog velike količine ulja koju već koristite u 1 masaži pa se ono se može upotrijebiti za još nekoliko dodatnih)

 U cijenu su uključeni:

 • svi potrebni pripravci tijekom provedbe programa za detoksikaciju, masažu
 • dnevni obroci koji podržavaju detoksikaciju za vrijeme provedbe programa (četvrtak – navečer, petak – dajemo vam za posao i večernji obrok, subota, nedjelja – cjelodnevni, ponedjeljak – dajemo vam za posao i večernji obrok)
 • sve gore nabrojeno

U cijenu nisu uključeni:

 • biljni pripravci koji se uzimaju nakon programa detoksikacije (po pripravku od 140 – 200 kn/komadu)
 • dodatne mogućnosti masaža  (shiroabhyanga + shirodara tretman ):

+ 2 kom = 440 kn;      + 4 kom= 800 kn (promotivne cijene za polaznike kao nastavak grupnog panchakarma tretmana)

 

Uplate možete izvršiti na sljedeći način:

 • Netbankingom ili u pošti:

ADHARA d.o.o. (Adhara centar za nutricionizma i ayurvedu)

Vinogradi odvojak 10; 10 000 Zagreb

OIB : 40870068574

IBAN : HR 47 2402006 1100664099 (Erste banka)

Navesti: Ime i prezime, svrha

Nakon izvršenja akontacije od 50% rezervirate svoje mjesto u programu. Ostatak možete platiti naknadno, prema dogovoru.

Otkazivanje programa moguće je do ponedjeljka 20.04., kada vam sav uplaćen novac vraća.

Obavezna rezervacija termina!

 

Prijavite seadhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304

Mjesto održavanja:Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu, Antunovac 27, Zagreb

  PRIJAVI SE
  OGRANIČEN BROJ MJESTA, REZERVIRAJ SVOJ TERMIN – prijave i informacije na: adhara.centar@gmail.com ili 099 331 4304.

  INFORMACIJE ZA UPLATU: IBAN HR4724020061100664099.