SOS Dječje selo Lekenik – nutri radionica sa djecom

5.12. u subotu Irena Švenda bila je voditelj nutricionističke radionice za djecu

SOS Dječjeg sela Lekenik povodom dana volontera 2015. godine kojeg tvrtka Amway redovito obilježava.
Na radionici je sudjelovalo 15 djece, odrasli u ulozi volontera – pomagača, te voditelji iz SOS dječjeg sela Lekenik, uz super organizaciju Aleksandre i Ane iz Dijalog komunikacija. Ukupno nas je bilo oko 40.
Cilj radionice je bio potaknuti promjene navika u djece u području prehrane i tjelovježbe.

Učili smo prepoznavati žitarice, određivali slatkoću sokova i voća i uspoređivali što je bolje za naše zdravlje. Djeca uz pomoć volontera odredila su količinu kockica šećera u pojedinim slatkim gotovim proizvodima kako bi dobila jasnu sliku koliko se čega konzumira. Sa Irenom su crtala svoju piramidu pravilne prehrane te na kraju skakala i vježbala da se potakne osvještavanje potrebe za fizičkom aktivnosti.

Djeci i odraslima na radionici Adhara ayurvedsko – nutricionistički centar uz Nedjeljkove i Katarinine marljive ruke pripremili smo „zdrave zalogaje“ i svježe cijeđene sokove. Iako je postojala „trema“ kako će djeca prihvatiti „zdravi“ zaokret u prehrani, zalogajčići su bili slasno pojedeni te su nas zasuli s pitanjima za recepte namaza koje ćemo im poslati.

Nakon radionice otišli smo u obilazak sela, upoznali se bliže sa jednom obitelji te shvatili značaj funkcioniranja jedne ovakve organizacije na smanjenje nasilja, kriminaliteta i delikvencije u društvu.
Irena:

Moj prvi posjet i rad u SOS Dječjem selu Lekenik bio je prije 10 godina. Današnjim dolaskom u selo mogla sam primijetiti niz pozitivnih promjena razvoja sela što me jako obradovalo. Usmjerenost rada sa djecom, bogatstvo sadržaja (različite dodatne aktivnosti u kojima djeca sudjeluju) te skrb na svim poljima zaista daju dobro rehabilitacijsku podlogu i kvalitetnu perspektivu djeci SOS Dječjeg sela Lekenik.