adhara

ODRŽANA RADIONICA KUHANJA-AYURVEDSKI DORUČAK

U ponedjeljak, 5.11., održali smo prvu radionicu kuhanja pod nazivom AYURVEDSKI DORUČAK. Radionica je dio jesenskog modula u sklopu kojeg će se održati još jedna radionica 3.12. pod nazivom “Blagdanska jela na izbalansiran način uz ayurvedu i nutricionizam”.

 

Na radionici kuhanja radili smo doručak promjenjive vate- najmasniji i najslasniji, rekla bi naša mr. sc. Irena Švenda. Radio se i pirov griz sa vata začinima i voćem. Vruća Pita dobila je rižine pahuljice sa smokvama i kardamomom kako bi umirila ovaj tip doshe, a stabilna Kapha pojela je ljutu juhu sa zelenim povrćem i ječmenim grizom.

Pozivamo Vas na iduće radionice organizirane prema godišnjim dobima. Više na linku 

Read more

Radionica- Kako sve možemo pripremiti leću?

U našem Adhara centru za nutricionizam i ayurvedu 13.3. imali smo radionicu u sklopu regulacije težine na kojoj smo kuhali leću. Naše vrijedne cure su rezale, kuhale, zapisivale, a zatim su se bacile na posao kuhanja te smo na kraju i kušali pripremljeno.

Pripremili smo ju s povrćem i na juhu. Recept vam donosimo u nastavku.

Dva sata prije šalicu mungo graha smo namočili u vrućoj vodi i potom smo ga skuhali. Mungo grah je mahunarka koja pripada porodici leće i bogat je proteinima i vlakanima, a također sadrži vitamine A, C i E te minerale fosfor, magnezij, željezo i kalcij.

Sastojci:

1 šalica mungo graha

1 crveni luk

3 češnja bijelog luka

3 žlice maslinovog ulja

1 manja glavica ranog kupusa

1/2 žličice kurkume

papar,kim,sol

naribani đumbir

Priprema:

Na maslinovom ulju popržili smo bijeli i crveni luk te smo dodali naribani đumbir i kurkumu. Sve smo podlili vodom da luk omekša. Kada je luk omekšao podijelili smo smo ga na dva dijela (jedan dio za pripremu leće s povrćem, a drugi dio za juhu). Zatim smo i skuhanu leću podijelili na dva dijela. Na luk smo stavili kupus i podlili vodom da malo omekani, a potom dodali ostale začine i polovicu mungo graha. Drugu polovicu smo usitnili štapnim mikserom, također dodali začine,vodu i dobili juhu. Jednostavno, zar ne?

Zašto dodavati kurkumu u jela? Evo nekoliko razloga.

Kurkuma ima snažno antibakterijsko djelovanje te pomaže kod zacjeljivanja rana i može se koristiti ili oralno ili se može posipati prah na ranu. Ona također uklanja neugodan zadah iz usna te sprečava rast bakterija i pomaže kod bolesti usne šupljine smanjujući upalu. Kurkuma sadrži fitokemikaliju kurkumin koji ima snažno protuupalno djelovanje te se preporučuje kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatidnog artiritisa. Također prevenira cirozu i druga oštećenja jetre te stimulira proizvodnju žuči.

Kako smo bile vrijedne pogledajte na slikama.