Radionica kuhanja “Balansiranje metabolzima uz začine” održana je u Adhara centru 11.2.2020. Naši polaznici su naučili koliko su začini blagotvorni za organizam i koliko funkcija ispunjavaju u prehrani.
U ponedjeljak, 5.11., održali smo prvu radionicu kuhanja pod nazivom AYURVEDSKI DORUČAK. Radionica je dio jesenskog modula u sklopu kojeg će se održati još jedna radionica 3.12. pod nazivom “Blagdanska jela na izbalansiran način uz ayurvedu i nutricionizam”.
Na radionici kuhanja radili smo doručak promjenjive vate- najmasniji i najslasniji, rekla bi naša mr. sc. Irena Švenda. Radio se i pirov griz sa vata začinima i voćem. Vruća Pita dobila je rižine pahuljice sa smokvama i kardamomom kako bi umirila ovaj tip doshe, a stabilna Kapha pojela je ljutu juhu sa zelenim povrćem i ječmenim grizom.
Pozivamo Vas na iduće radionice organizirane prema godišnjim dobima. Više na linku
U našem Adhara centru za nutricionizam i ayurvedu 13.3. imali smo radionicu u sklopu regulacije težine na kojoj smo kuhali leću. Naše vrijedne cure su rezale, kuhale, zapisivale, a zatim su se bacile na posao kuhanja te smo na kraju i kušali pripremljeno.
Pripremili smo ju s povrćem i na juhu. Recept vam donosimo u nastavku.
Dva sata prije šalicu mungo graha smo namočili u vrućoj vodi i potom smo ga skuhali. Mungo grah je mahunarka koja pripada porodici leće i bogat je proteinima i vlakanima, a također sadrži vitamine A, C i E te minerale fosfor, magnezij, željezo i kalcij.
Sastojci:
1 šalica mungo graha
1 crveni luk
3 češnja bijelog luka
3 žlice maslinovog ulja
1 manja glavica ranog kupusa
1/2 žličice kurkume
papar,kim,sol
naribani đumbir
Priprema:
Na maslinovom ulju popržili smo bijeli i crveni luk te smo dodali naribani đumbir i kurkumu. Sve smo podlili vodom da luk omekša. Kada je luk omekšao podijelili smo smo ga na dva dijela (jedan dio za pripremu leće s povrćem, a drugi dio za juhu). Zatim smo i skuhanu leću podijelili na dva dijela. Na luk smo stavili kupus i podlili vodom da malo omekani, a potom dodali ostale začine i polovicu mungo graha. Drugu polovicu smo usitnili štapnim mikserom, također dodali začine,vodu i dobili juhu. Jednostavno, zar ne?
Zašto dodavati kurkumu u jela? Evo nekoliko razloga.
Kurkuma ima snažno antibakterijsko djelovanje te pomaže kod zacjeljivanja rana i može se koristiti ili oralno ili se može posipati prah na ranu. Ona također uklanja neugodan zadah iz usna te sprečava rast bakterija i pomaže kod bolesti usne šupljine smanjujući upalu. Kurkuma sadrži fitokemikaliju kurkumin koji ima snažno protuupalno djelovanje te se preporučuje kod kroničnih oboljenja kostiju i reumatidnog artiritisa. Također prevenira cirozu i druga oštećenja jetre te stimulira proizvodnju žuči.